O kávové sedlině a jejím druhém využití v kuchyni se dá říci mnohé, ale mnoho lidí její potenciál nevidí. Lze ji využít mnoha různými způsoby – především v kuchyni, kde se skladuje nejlépe. Mým trvalým patentem je kávová sedlina v….. lednici.
Každý, kdo pije hodně kávy, ví, že se kávová sedlina nevypaří, naopak, je jí poměrně hodně a je dobré najít pro ni vhodné využití. Samozřejmě je lze řádně vyhodit do koše na bioodpad, ale proč, když mohou účinně pomoci zbavit lednici nepříjemných pachů?
Jaká je nejlepší kávová sedlina do lednice?
Kávová sedlina je spojována jak se zbytky nedopité „nepevné“ kávy, tak s nádobou, která neustále „vyžaduje“ čištění v kávovarech. Pokud jde o chytré způsoby využití kávové sedliny, určitě se lépe hodí ty druhé. Jsou sice již předlisované a dehydratované, ale přesto je třeba je přenést, například v papírovém sáčku, aby zcela vyschly a nezplesnivěly.
Kávová sedlina jako přírodní osvěžovač vzduchu
Mletá káva je známým pohlcovačem pachů. Když se v lednici smíchají různé vůně a vytvoří nepříjemný zápach, můžete místo nákupu drahých osvěžovačů vzduchu použít něco přírodního – kávu. Jednoduše ji nebo její mletou kávu vložte do malé misky nebo baňky a dejte ji do lednice. Po několika desítkách minut káva nepříjemné pachy pohltí a zanechá v lednici jemnou kávovou vůni. Nezapomeňte však tento ekologický osvěžovač vzduchu každých 5-7 dní vyměnit, abyste si příjemnou vůni užívali déle a znovu využili odpad, který by se normálně vyhodil. Kam jinam můžete takový osvěžovač vzduchu na kávu ve své domácnosti umístit?
Ideálním místem je předsíň vedle skříně na boty, kde bude mít také pozitivní účinek. Toto místo bývá často problematické kvůli pachům, které káva dokáže eliminovat, a vytvořit tak v domě extra příjemnou vůni čerstvě uvařené kávy.