Není třeba zvedat víko ani kohoutek. Zde je návod, jak snadno odšroubovat sklenici s cukrem.

by Martin Černý

Konzervované potraviny vyrobené na zimu jsou luxusem. Pevně uzavřené sklenice mohou uchovat chuť rajčat dozrávajících v červenci nebo švestek v září. Vlastnoručně připravené džemy a zeleninové omáčky jsou mnohem levnější a často zdravější než podobné výrobky z obchodu. Problém nastává při jejich otevírání. Pevně uzavíratelná víčka sice účinně brání zkažení obsahu, ale když potřebujete sklenici rychle otevřít, stávají se noční můrou.

Proč je tak těžké odšroubovat sklenici s domácí konzervou? Souvisí to s procesem pasterizace. Když dobře uzavřená sklenice s horkým obsahem vychladne, tlak pod víčkem se sníží. Vrstva vzduchu ochlazená uvnitř již netlačí na stěny sklenice stejnou silou. Vzniká podtlak, jehož viditelným důsledkem je sání konkávního víčka.

Nejčastější způsoby otevírání sklenic

Když se vám nedaří odšroubovat plechovku v rukou, první, po čem pravděpodobně sáhnete, je vlhký hadřík. Materiál zvyšuje tření mezi vašima rukama a víčkem, což může úkol usnadnit. U silně uzavřených plechovek to však často nestačí.

Do hry přicházejí příbory – stolní nože, rukojeti lžic nebo lžičky. Bohužel tato metoda často vede k poškození příborů i víčka nebo dokonce sklenice. Zdeformované víčko již není vhodné k dalšímu použití. V důsledku toho do následných konzerv proniká vzduch a kazí se pečlivě připravené dýňové pěny nebo rajčatové protlaky. Navíc se částečky rozdrceného skla mohou dostat do potravin, což představuje zdravotní riziko.

Jak účinně otevřít sklenici bez námahy a bez rizika poškození víčka?

Dobrou, i když méně obvyklou metodou je vložit víčko pod proud horké vody. Zahřáté kovové víčko způsobí novou změnu tlaku uvnitř sklenice a usnadní tak její odšroubování. I při této metodě byste však měli být opatrní.

Příliš velký teplotní rozdíl může způsobit rozbití sklenice. Proto neponořujte sklenici do horké vody ihned po vyjmutí z chladničky. Počkejte, až se zahřeje na pokojovou teplotu, a pak ji na chvíli spusťte do vroucí vody.

Pokud nemáte přístup k horké vodovodní vodě, ponořte sklenici víčkem nahoru do hrnce s horkou vodou. Nezapomeňte si nasadit kuchyňskou chňapku nebo sklenici zabalit do látky, abyste zabránili popálení.

You may also like

Leave a Comment