Pití kávy je pro vaše zdraví prospěšné, ale pouze v ranních hodinách. Lidé, kteří pijí tento nápoj před obědem, snižují riziko úmrtí, ale tento přínos se vytrácí u těch, kteří pijí později během dne.
Význam hodiny konzumace kávy
Ukazuje se, že načasování konzumace kávy je důležité. Ti, kteří pijí kávu ráno, snižují celkové riziko úmrtí o 16 % a riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění o 31 %. Uvedené pravděpodobnosti se týkají desetiletého období, které studie zkoumala.
Vědci však zjistili, že pokud konzumujeme kávu i během dne, nápoj přestává snižovat riziko úmrtí.
Studie o hodinách pití kávy je možná průlomem v oblasti výživy a upozorňuje na důležitost nejen toho, co jíme a pijeme a v jakém množství, ale také – kdy to děláme.
Kolik šálků kávy bychom měli zkonzumovat?
Studie zkoumala přibližně 40 000 dospělých Američanů a sledovala jejich chování v letech 1999 až 2018. Ukázalo se, že 36 % z nich konzumuje kávu ráno, zatímco 16 % pije tento nápoj později během dne.
Podle studie měli ti, kteří pili kávu ráno, nižší riziko úmrtí, a to bez ohledu na to, zda ji pili střídmě (dva až tři šálky denně) nebo více. Zatímco u těch, kteří ráno vypili jen jeden šálek, byl přínos pro zdraví nižší.
Proč ranní pití kávy snižuje riziko úmrtí?
Studie naznačuje, že ranní dávka kávy má lepší vliv na srdce než večerní dávka, ale nevysvětluje, proč. Pití kávy později během dne může narušit cirkadiánní rytmus a hladinu hormonů (například melatoninu). To následně ovlivňuje spánek, záněty a krevní tlak – to vše je důležité pro zdraví srdce.
Podle kardiologa Thomase Lüschera má mnoho lidí, kteří pijí kávu během dne, problémy se spánkem, což je pravděpodobně způsobeno sníženou hladinou melatoninu.
Nejde jen o kofein. Káva má syrové bioaktivní sloučeniny, které mohou například snižovat intenzitu zánětu v těle, který je zvláště silný po ránu.