Sbohem mikrovlnná trouba: tento spotřebič ji nahradí, tvrdí odborníci

by Martin Černý

Již léta obývá naši kuchyni spotřebič, který nám usnadňuje a zpříjemňuje ohřívání jídla, aniž bychom museli špinit četné pánve. Jedná se o mikrovlnnou troubu.

Tento spotřebič je však stále méně potřebný a odborníci nyní mají dokonalou náhradu za mikrovlnnou troubu, která je podle nich účinnější a může být všestrannější: kombinovanou neboli konvekční troubu.

Co je kombinovaná trouba

Kombinovaná trouba , neboli konvekční trouba, je kuchyňský spotřebič, který umožňuje vaření v páře, nucenou konvekci a suchý ohřev v jedné komoře. Navíc může kombinovat několik z těchto možností, aby dosáhla nejlepších výsledků.

Díky své všestrannosti má spotřebič mnoho možností volby nejvhodnějšího varného média pro každou skupinu potravin, stejně jako další funkce, jako je regenerace, dehydratace, fermentační procesy a mytí spotřebiče. Dalším důležitým aspektem je přítomnost „tahových“ ventilů, které umožňují regulovat relativní vlhkost ve varné komoře vytvářenou samotnými produkty v případě, že není zajištěn přívod páry.

Další část jeho výkonu je dána výkonnými ventilátory, stejně jako schopností generovat páru. Toho je dosaženo prostřednictvím kotle nebo přímo rozstřikováním vody nad ventilátorem. Trouba je také vybavena výkonnými osvětlovacími prvky, které umožňují sledovat připravovaný pokrm.

Sbohem mikrovlnná trouba: tento spotřebič ji nahradí, tvrdí odborníci

Co je mikrovlnná trouba

Mikrovlnná trouba je spotřebič, který se v kuchyni používá k ohřevu potravin a funguje na základě generování elektromagnetických vln. Její název je vlastně odvozen od mikrovlnného záření, s nímž pracuje.

Mikrovlny jsou elektromagnetické vlny vznikající vzájemným působením elektrického a magnetického pole, které se šíří a přenášejí energii z jednoho místa na druhé. Přístroj pracuje pomocí elektromagnetických vln o frekvenci 2,45 gigahertzů, což odpovídá 2,45 miliardám kmitů za sekundu a má vlnovou délku přibližně 12 centimetrů.

Přesto se není třeba obávat, protože záření používané v těchto zařízeních je nízké, aby neškodilo lidem, kteří je používají. Tyto frekvence patří do rozsahu UHF, což je zkratka pro ultra vysokou frekvenci.

Jaký je rozdíl mezi mikrovlnnými a konvekčními troubami?

Sbohem mikrovlnná trouba: tento spotřebič ji nahradí, tvrdí odborníci

Při znalosti vlastností jednotlivých spotřebičů je čas seznámit se s nejvýznamnějšími rozdíly mezi mikrovlnnými a konvekčními troubami.

  • Funkce: Hlavní funkcí mikrovlnné trouby je rychlý a efektivní ohřev jídla; konvekční trouba dokáže ohřívat jídlo, ale její konstrukce zahrnuje topná tělesa a ventilátor, což jí umožňuje vařit, péct, zapékat a grilovat, takže je pravděpodobně univerzálnější.
  • Schopnosti: Konvekční trouba má v závislosti na modelu širokou škálu možností vaření a ohřívání, zatímco mikrovlnná trouba je omezena na ohřívání tekutin, rozmrazování potravin a ohřívání dříve uvařených jídel.
  • Doba vaření: V této části vede mikrovlnná trouba. Je známá svou rychlostí ohřevu a ohřívání potravin, takže je nejlepší volbou pro ty, kteří jsou stále ve střehu; zatímco konvekční trouba poskytuje efektivnější a rovnoměrnější vaření, i když trvá mnohem déle.

Konvekční trouba však může provádět stejné úkoly jako mikrovlnná trouba, i když s některými rozdíly, jako je doba potřebná k dokončení úkolů nebo stupeň propečení.

You may also like

Leave a Comment