Oxfordský profesor a uznávaný odborník na výživu navrhuje vrátit se k základům stravování jako nejúčinnějšímu způsobu hubnutí.
Všichni známe někoho, kdo má nenasytnou chuť k jídlu, ale díky svému rychlému metabolismu, i když jí velké množství, nepřibírá na váze. Možná jsou na vině naše hormony, druh jídla, které jíme, nebo dokonce zdraví našich střev. Existuje mnoho konkurenčních teorií, proč někteří z nás přibírají na váze, ale všechny odvádějí pozornost, alespoň podle profesora Keitha Frayna, jednoho z předních světových odborníků na metabolismus.
Profesor Frayn, který se celý život věnuje studiu lidského metabolismu, je přesvědčen, že pokud jde o konkrétní diety, děláme si věci příliš složité. Spíše než vyřazování sacharidů nebo vyhýbání se potravinám s vysokým obsahem tuku, navrhuje Frein, abychom tuto tendenci eliminovali a vrátili se k tradičnějšímu postupu, tj. kalorie dovnitř a kalorie ven. „Argumenty proti tomuto modelu energetické bilance nás jednoduše odvádějí od toho, co je třeba udělat,“ říká.
Jezte méně a více se hýbejte
Základní model zachování energie v těle říká, že pokud získáme více energie, než vydáme, zbytek se uloží do rezervy. A naopak, pokud vydáme více energie, než přijmeme, naše energetické zásoby se vyčerpají, což znamená úbytek hmotnosti. V průběhu let se však tato teorie přestala přijímat: „Lidé říkají, že to nemůže být tak jednoduché, jinak bychom nebyli tam, kde jsme,“ říká Frayn. Podezření, že příčinou obezity je mimo kalorický příjem, vedlo mnoho vědců a dokonce i sociálních médií k hledání alternativních teorií a diet.
Zde se do popředí dostávají sacharidy, protože se často doporučuje omezit bílé pečivo a rýži, pokud chcete zhubnout. Ty se totiž rychle přeměňují na cukr, který se pak ukládá jako tuk. Tento takzvaný sacharido-inzulinový model je v posledních letech hojně propagován. Profesor Frayn však zastává opačný názor: „Nejsem přesvědčen, že prudké zvýšení hladiny cukru v krvi škodí zdraví. Nemyslím si, že by pro to existovalo mnoho důkazů, kromě toho, že po nich rychleji pociťujeme hlad. Zatímco pokud jíme více nerafinovaného ovoce a zeleniny, zpracovávají se déle a déle nás zasytí.“ Nejde tedy o to, že byste po sacharidech častěji přibírali na váze, ale o to, že zvyšují příjem kalorií, což ovlivňuje vaši celkovou energetickou bilanci.
Ultrazpracované potraviny jsou ďábel
Nebezpečí konzumace ultra zpracovaných potravin jsou dobře známá. Dr. Chris van Tulleke, lékař NHS a televizní moderátor, je jedním z těch, kteří se domnívají, že tyto potraviny přispívají k obezitě. Na druhou stranu jiní odborníci se domnívají, že nás mohou díky chytrým kombinacím chemických látek, které potlačují naše centra sytosti, přimět k většímu množství jídla. „Nemyslím si, že máme důkazy, že jde o něco jiného než o to, že mají vysoký obsah kalorií a nízký obsah vlákniny, což znamená, že nejsou dostatečně vydatné,“ říká profesor Frayne. „Problém je v tom, že dobře chutnají a člověk má chuť jich sníst víc.“ Takže konzumujeme více kalorií.
Výhody bílkovin
Příjem makronutrientů nabízí řadu výhod z hlediska energetické bilance organismu. V tomto ohledu zdůrazňuje význam bílkovin. „Když jíme bílkoviny, tělo spotřebuje to, co potřebuje, aby doplnilo své zásoby bílkovin, protože bílkoviny neustále obnovujeme. Vše ostatní se oxiduje,“ vysvětluje profesor Frein. ‚Nemáme jinou možnost, jak bílkoviny ukládat, než je ukládat do svalů a podobně‘. Někteří lidé to popisují jako hierarchii oxidace. Pokud se přejídáme, dochází k oxidaci bílkovin dříve než sacharidů a tuků,“ dodává.
Má také termický účinek, protože krátkodobé požití potravy zvyšuje rychlost metabolismu, protože se potrava zpracovává a tráví. U bílkovin je o něco vyšší než u sacharidů nebo tuků, takže spálíte několik kalorií navíc.