Jedna z nejzdravějších ryb. Jezte ji alespoň dvakrát týdně

by Martin Černý

Sardinky, které patří do čeledi sleďovitých a jejichž jméno pochází z italského ostrova Sardinie, jsou považovány za jednu z nejzdravějších ryb. Bohužel si tuto skutečnost stále mnoho lidí neuvědomuje. Proč přesně byste je měli zařadit do svého jídelníčku? Vysvětlujeme.

Sardinky jsou zdravé a chutné

Studie a doporučení, například Státního zdravotního ústavu a Evropské kardiologické společnosti, zdůrazňují, že je důležité zařazovat ryby do jídelníčku alespoň dvakrát týdně. Sardinky, které jsou ceněny pro své zdraví prospěšné vlastnosti, jsou navíc relativně levné a snadno dostupné. Bohužel je však stále velmi podceňujeme.

Kromě výživové hodnoty jsou sardinky cenným zdrojem omega-3 mastných kyselin, včetně kyseliny eikosapentaenové (EPA) a dokosahexaenové (DHA). Tyto látky jsou prospěšné pro činnost srdce a mozku a podporují zdraví celého organismu tím, že snižují rizika spojená s obezitou, rakovinou a cukrovkou 2. typu.

Nedostatek vitaminu D je mezi Poláky častý, proto jsou sardinky důležitým dodavatelem této složky. Je nezbytný pro udržení imunity a dobré koncentrace, což může působit proti rychlému stárnutí.

Jaké ryby si vybrat?

Sardinky jsou plnohodnotnou potravinou bohatou na bílkoviny, která podporuje nejen zdravý růst a regenerační procesy organismu. V porovnání s jinými rybami, jako je losos nebo tuňák, obsahují výrazně méně rtuti , takže jsou mnohem lepší volbou.

Při nákupu sardinek se vyplatí věnovat pozornost jejich složení, hledat označení „Sardina pilchardus“ a vyhnout se „Sprattus sprattus“, což znamená šprot. Důležité také je, aby konzervované sardinky měly certifikát MSC, který potvrzuje jejich kvalitu.

You may also like

Leave a Comment