Dorty a sladké občerstvení jsou na stole vždy vítány. Bohužel většina z nich má vysoký obsah kalorií. Naštěstí existují chytré způsoby, jak to obejít a sáhnout po zdravějších náhražkách tradičních surovin. Dobrou variantou je nahradit máslo avokádem, které pečivu dodá příjemnou vlhkost uprostřed a je také méně kalorické. Objevte recept na čokoládový dort s použitím avokáda místo másla.
Zdravější náhražky oblíbeného pečiva a sladkostí jsou stále běžnější. Nejinak je tomu u čokoládového dortu, který může chutnat skvěle a má mnohem méně kalorií. Postačí, když místo másla sáhnete po avokádu. Stojí za zmínku, že tento recept je při pohledu na aktuální ceny másla mimořádně aktuální.
Může avokádo nahradit máslo? Zdravá a méně kalorická náhražka
Avokádo je ovoce, které se s oblibou používá do salátů nebo jako pomazánka na chlebíčky. Ukazuje se, že může být i dobrou a zdravou přísadou do pečiva, takže čokoládový dort můžete jíst bez výčitek. Je to zdravá náhrada másla a obsahuje mnohem méně kalorií.
Avokádo je navíc zdravý tuk, bohatý na mononenasycené mastné kyseliny a má také velmi dobrý poměr omega-3 a omega-6 polynenasycených mastných kyselin. Je plná živin, jako jsou vitamíny (K, E, C, B) a také minerálů, jako je draslík, fosfor, železo a hořčík. Díky tomu je avokádový dort nejen chutný, ale také výživný.
Navíc je to dobrá volba pro lidi, kteří chtějí dělat pečivo, ale vyhýbají se laktóze nebo jsou na veganské stravě. Avokádo jako náhražka másla je extrémně aktuální variantou, protože mnoho lidí hledá levnější náhražky tohoto tuku. Také, když se přidá do koláče, udělá koláč extra nadýchaný, měkký a uvnitř vlhký. Výhody mluví za vše, takže rozhodně stojí za to vyzkoušet čokoládový dort, ve kterém byste místo másla měli sáhnout po avokádu.
Recept na avokádový koláč
Avokádo je dobrou náhradou másla, protože ho nahrazuje v poměru 1:1. 100 g másla tak lze nahradit 100 g rozmačkané dužiny avokáda. Dbejte na dodržení správného poměru, aby měl koláč správnou konzistenci a celé pečení bylo lahodné. K jeho přípravě budete potřebovat následující ingredience:
- 260 g zralého avokáda (obvykle 2 kusy)
- 200 g hořké čokolády
- 300 g celozrnné mouky
- 250 g cukru (může být méně, nahradit např. erythritolem)
- 30 g
- 5 středně velkých vajec
- 250 ml mléka
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
Příprava:
Přípravu začněte tím, že si připravíte čtvercovou dortovou formu o rozměrech 24 × 24 cm nebo kulatou dortovou formu o průměru 25 cm. Výrobky by měly mít pokojovou teplotu, proto je dobré vyndat vejce z lednice přibližně 1-2 hodiny před zahájením přípravy dortu. Když je vše hotové, prosejeme do mísy mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a kakao. Vše smícháme dohromady. Avokádo připravíme tak, že vydlabeme dužinu a vidličkou rozmačkáme na jemnou dužinu.
K vytvoření dokonale hladké hmoty můžete použít i mixér. V samostatném hrnci mírně zahřejte mléko, ale nevařte. Přidejte čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí, poté nechte vychladnout. Do samostatné mísy nasypte cukr, přidejte vejce a vše spolu míchejte asi 4 minuty na nejvyšší rychlost. Do vzniklé směsi přidejte avokádo a míchejte, dokud se ingredience důkladně nespojí.
Poté začněte postupně přidávat čokoládu s mlékem, již při nižších otáčkách mixéru. Začněte po částech přidávat předem připravené a smíchané suché ingredience. Můžete to udělat i ručně pomocí vařečky nebo špachtle. Jemně mícháme, dokud nevznikne homogenní hmota.
Upečený čokoládový dort necháme v teplé, ale již vypnuté troubě při mírně pootevřených dvířkách asi 10-15 minut odpočívat. Po uplynutí této doby vyjmeme z formy a necháme vychladnout. Můžeme je podávat posypané moučkovým cukrem nebo posypané speciálně upravenou polevou. Nejlépe se uchovávají v lednici. Dobrou chuť!
.