Říká se mu „nejzdravější nápoj na světě“. Urychluje trávení a posiluje střeva

by admin
Říká se mu „nejzdravější nápoj na světě“. Urychluje trávení a posiluje střeva

Přestože se turecký ayran připravuje pouze ze tří ingrediencí, výčet jeho benefitů je velmi dlouhý. Nejen, že účinně uhasí žízeň, ale také pomáhá regulovat krevní tlak a hladinu cholesterolu, zlepšuje pleť, podporuje trávení a skvěle chutná. Jak ho připravit a konzumovat? To zjistíte přečtením našeho článku.

Říká se mu „nejzdravější nápoj na světě“. Urychluje trávení a posiluje střeva
Říká se mu „nejzdravější nápoj na světě“. Urychluje trávení a posiluje střeva.
Foto: shutterstock.com/etorres

Ayran nebo jogurt, voda, sůl

Ayran je velmi jednoduchý nápoj, který se připravuje doslova ze tří ingrediencí: jedná se o kombinaci jogurtu, vody a soli. Někdy v některých případech a zemích mohou být další přísady: pepř nebo lístky máty. Původem z Turecka je v různých – velmi podobných – podobách známý také na Balkáně a na Blízkém východě. Tradičně se nápoj konzumuje k jídlům, zejména tučným, pro zlepšení trávení, i když vám nic nebrání si jej vychutnat i v horkých dnech. Není třeba se omezovat, protože ideální bude i v zimě, protože skvěle působí i na imunitu.

Jak se vyrábí turecký Ayran?

Ayran je snadné najít během zámořských dovolených, ale je také někdy k dostání v obchodech, například v plechovce. Kromě toho ji mohou mít na jídelníčku i některá zařízení podávající tureckou kuchyni. Pokud nejezdíme na zahraniční cesty, můžeme si ayran připravit doma, protože jeho příprava je triviální. Jaké jsou ingredience? Budete potřebovat:

  • 400 ml řeckého nebo balkánského jogurtu,
  • 500 ml minerální vody,
  • půl lžičky soli.
Říká se mu „nejzdravější nápoj na světě“. Urychluje trávení a posiluje střeva
Jak se vyrábí turecký Ayran?
Foto: shutterstock/Utku Demirsoy

Ingredience jednoduše nasypte do větší nádoby a rozmixujte do jemné pěny. Ayran je v podstatě hotový, ale můžete ho vychladit, aby lépe vyhovoval panujícímu horku. Nejlepší je nejprve vyzkoušet v této verzi, ale pokud není chuť úplně podle vašich představ, vyplatí se to zpestřit. Zde mohou pomoci buď lístky máty, nebo citrusové slupky.

Zdá se, že skromné ​​složení nás ničím zvláštním nepřekvapí. Pravda je však úplně jiná. Ayran je bohatým zdrojem cenných látek. V popředí jsou vitamíny skupiny B, dále C a D. Navíc je výborným doplňkem bílkovin, vápníku a sodíku. Jak nám tedy pití ayranu prospívá? V první řadě ideálně zlepšuje činnost trávicího systému a urychluje trávicí procesy. Jogurt je bohatstvím živých bakteriálních kultur a ty, jak víme, dobře působí na střeva, kterým se ne nadarmo říká „druhý mozek“. Právě tam se buduje imunita a snáze se z těla odstraňují toxiny.

Stojí za to podívat se na vitamíny, které jsou také přítomny v ayranu. Ty ze skupiny B prospívají našemu zdraví komplexně: jsou potřeba k udržení hladkého chodu klíčových tělesných systémů. Nejčastěji se v souvislosti s imunitou zmiňuje vitamín C: to je samozřejmě pravda, ale má mnohem větší zásluhy. Především dělá cévy pružnějšími, a to usnadňuje udržení normálního krevního tlaku.

Tato cenná látka navíc pomáhá syntetizovat kolagen, a to se odráží na lepším vzhledu naší pokožky. Nejen, že vypadá mladší, ale také se snadněji regeneruje, rychleji se hojí rány, hůře se na něm tvoří nové vrásky. Navíc je to velmi silný antioxidant, a jak víme, dokáže snadněji odstraňovat toxiny, zbavovat se volných radikálů zodpovědných za vznik civilizačních chorob a také oddalovat proces stárnutí tělesných buněk.

Zapomenout se nesmí ani na pořádnou porci bílkovin. Faktem je, že jej nejčastěji doplňují sportovci, protože je to svalovec v těle, ale nejen to. Je také důležitým zdrojem energie a cenným katalyzátorem pro správný průběh všech procesů v těle.

.

Související články:

sledujte nás ve Zprávách Google.

You may also like

Leave a Comment