Brambory pečené v troubě jsou perfektní alternativou vařených brambor a o něco zdravější alternativou hranolků. Aby byly křupavé a plné chuti, připravte je na provensálský způsob. Potřebujete jen olej a trochu pepře. Věřte nám, tyto brambory vás neomrzí.
Slováci brambory milují. Oceňujeme jejich chuť a všestrannost. Dají se vařit, péct, smažit, dělat z nich hranolky, palačinky, noky a dokonce i chleba. Jsou perfektním doplňkem k masitým pokrmům a neméně dokonalou svačinkou. Zvláštní místo v našich srdcích mají brambory pečené v troubě, nejlépe obalené ve směsi oleje a specifických bylinek, tedy brambory v provensálském stylu. Jak je připravit? Celý recept najdete níže. Je to velmi jednoduché a rychlé.
Pečené brambory z trouby. Provensálská verze
Ingredience:
- 2 nebo 3 stroužky česneku,
- lžíci provensálských bylinek,
- půl lžičky mleté sladké papriky,
Způsob přípravy:
- Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na čtvrtky nebo jiné tvary.
- Je důležité, aby kusy nebyly příliš velké.
- Do mísy nalijeme olej, přidáme prolisovaný česnek, bylinky, lístky rozmarýnu, papriku a sůl.
- Důkladně promíchejte.
- Nakrájené brambory rozložte na velký plochý plech vyložený pečicím papírem.
- Důkladně je potřete bylinkovou směsí, nejlépe štětcem.
- Ujistěte se, že je každý kus pokrytý ze všech stran.
- Případně můžete plátky brambor vložit do pekáče a zalít je směsí oleje a koření a poté je promíchat rukama. Jaký způsob zvolíte, je jen na vás.
- Brambory obalené v koření a bylinkách pečeme 30 minut při teplotě 180 stupňů Celsia, spodní a horní ohřev
- Tato doba je však orientační a měli byste zkontrolovat, např. po cca 20-25 minutách, zda jsou již lehce měkké.
- Až budou, přepněte na funkci ventilátoru a pokračujte v pečení brambor na 180 stupňů, ale jen 10 minut. Brambory pak budou křupavější.
.
Související články:
Zbyly vám brambory od večeře? Připravte si z nich rychlý a nízkokalorický salát
Přidejte trochu do těsta. Bramboráky tak nasají méně tuku
sledujte nás ve Zprávách Google.