Vzhledem k nízkému slunečnímu světlu během podzimu a zimy se Slovenští často potýkají s nedostatkem vitamínu D, jehož význam pro zdraví je nepopiratelný. Samotné doplnění však ne vždy přináší očekávané výsledky. Jednoduše změnou stravovacích návyků můžeme zvýšit absorpci tohoto klíčového vitamínu.

Foto: Shutterstock/Dulin
Jíst vitamín D během největšího jídla dne může zvýšit jeho absorpci až o polovinu.
- Doporučuje se obohatit stravu tuky bohatými na mononenasycené mastné kyseliny a vitamín E – přísady, které jsou synergistické ve prospěch absorpce „slunečního vitamínu“.
Doporučená jídla jsou:
- ořechy,
- avokádo,
- Extra panenský olivový olej,
- makrela,
- lněná semena,
- vejce,
- sezam,
- slunečnicový olej,
- mandle,
- Rajčata,
- brokolice,
- Růžiční klíčky,
- Blackcurrants
- špenát.
Obezita může negativně ovlivnit absorpci vitamínu D.
- Tuková tkáň „zachycuje“ vitamin dříve, než může působit v těle.
Řešením může být zavedení resveratrolských produktů, který stimuluje tvorbu nových receptorů pro vitamín D.
Tato látka je také nalezena v:
- tmavá čokoláda,
- zacházet s,
- Pistácie
- a brusinky.
Hořčík a zinek jsou nezbytné pro plnou aktivitu vitamínu D. Jsou to oni, kteří umožňují přeměnu vitamínu z neaktivní na aktivní podobu.
Zdroje těchto prvků jsou:
- Pohanka krupobití,
- Wholemeal chléb,
- Syr,
- ořechy,
- Slunečnicová semena,
- Luštěři,
- mořské plody,
- otruby
- a ovesné vločky.
Díky těmto tipům je možné efektivně doplňovat a používat vitamín D v těle, což je zásadní pro udržení zdraví a dobrého stavu během nízkého slunečního svitu.
.
Související články:
.