Úbytek hmotnosti je často dlouhý a namáhavý proces. A dokonce ani dosažením zdravé váhy, práce nekončí – musíte se ji neustále snažit udržet. Nové výsledky výzkumu odborníků na Stanfordské univerzitě však tento úkol mohou výrazně usnadnit. A nejlepší ze všech – nejedná se o drastické omezení oblíbených pochoutků nebo redukujících částí.

Foto: Shutterstock/Inside Creative House
Ukázalo se, že i jedna malá změna v denní rutině může přinést neočekávané výhody. Ačkoli na vzorku bylo provedeno pouze 55 lidí, jeho výsledky byly jasné. A ačkoli je nutné prozkoumat předmět dále, již stojí za to vědět, co bylo nalezeno.
Američtí vědci se podívali na to, jak pořadí jídla ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Jejich výsledky mohou dosud změnit pohled na zdravé stravování. Zjistili, že konzumace potravin a vlákniny bohatých na bílkoviny – jako je vejce nebo zelenina – by mohla pomoci při kontrole hmotnosti a zabránit útokům náhlého hladu.
Proč na tom záleží na pořadí jídla?
Kolísání hladiny cukru v krvi jsou jedním z hlavních faktorů, které vedou k obezitě. Vyšší kolísání cukru zvyšuje riziko hladu, což často vede k maškarádě potravin s vysokým obsahem kalorií. Odborníci se proto rozhodli zjistit, zda tento proces může ovlivnit změna v pořadí spotřeby živin.
Do studie bylo zapojeno 55 dobrovolníků, z nichž polovina vykazovala známky prediabetického stavu – onemocnění, které zvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. Účastníci jedli jídla v různých kombinacích a jejich hladina cukru v krvi byla monitorována pomocí speciálních zařízení.
Na prvním místě protein a vlákno
Každý účastník dostal jídlo s rýží – Vysoké uhlohydrátové jídlo. StrČervená jejich konzumací však dostala různé ingredience: vlákno, protein ve formě vařených vaječných bílků nebo mléčného tuku z crème fraîche.
- Výsledky byly jasné: Konzumace vlákniny nebo bílkovin před uhlohydráty výrazně snížila kolísání hladiny cukru v krvi. Tuky nesnížily ostrost zvýšení cukru, ale odložily jeho nástup.
Profesor Michael Snyder, autor studie, to zdůrazňuje Pořadí potravy může být zásadní pro udržení metabolického zdraví.
„Dejte před hranolky salát nebo hamburger“
– Poradí odborníka citovaného DailyMail.
Jíst potraviny bohaté na vlákninu (např. Zelenina) a bílkoviny (např. Vejce) před uhlohydráty mohou pomoci stabilizovat hladinu cukru v krvi. To může snížit riziko hladu propláchnutí a podpořit kontrolu tělesné hmotnosti.

Foto: Shutterstock/Rantic00
Sacharidy – nepřítel nebo spojenec?
Důležitým zdrojem energie jsou uhlohydráty, jako je rýže, brambory, chléb nebo těstoviny. Jejich přebytek, zejména ve formě vysoce zpracovaných potravin, však může vést ke zdravotním problémům, jako je obezita nebo diabetes 2.
Odborníci doporučují oslovit celozrnné varianty uhlohydrátů – jako je hnědá rýže nebo celozrnný chléb. Obsahují více vlákniny, které zpomaluje uvolňování cukru do krevního řečiště a pomáhá déle udržovat pocit sytosti.
Osoby s touto krevní skupinou by měly být o klíšťata nejpřirozenější
Má jemnou chuť a zlatou oranžovou barvu. Příznivě působí na srdce a snižuje cholesterol
Sledujte nás ve zprávách Google.