Na oběd nemusíte jíst brambory nebo rýži. Je pro vás docela normální. Konečně, kdo by mohl jíst to samé? Pokud se nebojíte v kuchyni nový vkus, zkuste je čas od času nahradit zdravější alternativou. Vsaďte na Quinu, která je vhodná pro dušenou a pečenou zeleninu, salát, polévky nebo omáčky – a dokonce i klasické řezání vepřového masa.

Foto: Shutterstock/Nungning20
Tradiční dodatek k řezníkovi? Zkuste něco jiného
Vepřová kotleta se obvykle podává s bramborami, hranolky nebo bílou rýží, ale pokud se tyto přílohy již nudí, můžete je nahradit něčím méně očekávaným – quinoou. Může vás to překvapit, ale jeho delikátní ořechová chuť vytváří velmi zajímavou kombinaci s masem.
Quinoa, také známý jako „posvátné zrno Inků“, je nejen zdravý a výživný, ale také velmi univerzální. Je vhodný pro maso, zeleninu, saláty, polévky nebo omáčky. Zjistěte, proč byste to měli zahrnout do své stravy.
Co je quinoa? Nejdůležitější věc na této lahodné příloze
Quinoa je jednou z nejstarších rostlin na světě, ale jeho výjimečné vlastnosti jsou opět v popředí. Je to energetická bomba, kterou znali a uctívali v Incích – nazvali ji „matkou všech obilovin“.
Je to superfood známý pro více než 5000 Rokoin. Jeho malá zrna bílé, žluté, červené nebo černé se podobají malémumolině. Quinoa neroste v našem mírném klimatu (původ vznikl v Jižní Americe), ne Bez problémů si jej můžete koupit v běžných potravinách.
Quinoa má nízký glykemický index – Pouze 35 – a je výživný. Ve 100 gramech obsahuje přibližně 370 kcal, z toho asi 14 g proteinu, 6 g tuku a 59 g uhlohydrátů.
Je to zdroj fenolových kyselin, flavonoidů, obsahuje saponiny, betajacyiny, hořčík, fosfor, folát, měď, železo, zinek, thiamin, riboflavin a vitamin B6. Kromě toho má vysoký obsah vysoce kvalitních vláken a antioxidantů – a to je teprve začátek.

Foto: Shutterstock/Sweet Marshmallow
Proč dát Quinu do diety? Zabraňuje zácpě a podporuje trávení – a mnohem více
Konzumace Quinoy přináší několik výhod. Díky vláknu Může snížit hladinu cukru a cholesterolu v krvi, antioxidanty zpomalují stárnutí a sníží riziko nemocí způsobených volnými radikály.
Obsahuje také saponiny a flavonoidy, proto Má anti -zánětlivý a antibakteriálníE. Navíc Posiluje imunitu, podporuje trávení a krevní oběh, zahřívá a dodává energii. Když to všechno víte, bylo by to škoda, že by to nechutnal.
.
.