Zdraví staršího věku do značné míry závisí na vyvážené stravě a vhodné podpoře prostřednictvím výživových doplňků. Nedostatky některých vitamínů a minerálů jsou zvláště patrné v tomto období života, což vede k mnoha zdravotním problémům. Odborníci varují – právě teď se deska rozhoduje o tom, jak cítíme, jakou imunitu a kondici máme.

Foto: Shutterstock/Sergii Sobolevskyi
Vitamin D je jedním z klíčových prvků, jejichž nedostatek se s věkem zesiluje. Jak ukazují data, schopnost kůže syntetizovat tento vitamín a jeho absorpce z potravy výrazně klesá, což vede k oslabení imunitního systému a přispívá k rozvoji osteoporózy.
Mezi specialisty doporučují do stravy mastné mořské ryby, vejce nebo mléko, přičemž zdůrazňují, že suplementace by měla být pod dohledem lékaře.

Foto: Shutterstock/Fida Olga
Vitamin B12 ve stravě seniorů
Vitamin B12 je stejně důležitý – podle údajů až do čtvrtiny seniorů trpí jeho nedostatkem. V důsledku změn souvisejících s věkem, jako je například tvorba snížených žaludeční šťávy, má tělo rostoucí problém s jeho absorpcí. Prvním varovným prvkem mohou být příznaky, jako jsou slabost, problémy s chuti k jídlu nebo nadýmání. Lékaři připomínají, že maso, ryby a mléčné výrobky by měly být trvalou součástí každodenní stravy a v případě potřeby je vhodné sáhnout po příslušenství.

Foto: Shutterstock/Tatjana Baibakova
Vitaminy B6 a B9 ve stravě seniorů
Změny v těle také ovlivňují Absorpce vitamínů B6 a B9, jejichž nedostatky vyplývají hlavně z chronických zánětů souvisejících s nemocemi typickými pro vyškrtnutí věku. Jejich nedostatek se může projevit chronickou únavou a poruchami spánku. Abychom tomu zabránili, odborníci doporučují konzumovat banány, ořechy a luštěniny.
Proteiny jsou dalším důležitým prvkem. Ve starším věku může jejich nedostatek vést k sarkopenii, tj. Ztráta svalů, což přímo ovlivňuje schopnost pohybovat se a zvyšovat riziko postižení. Špatné maso, mléčné výrobky a správně připravené luštěniny by měly být nedílnou součástí každodenní stravy.

Foto: Shutterstock/Tatjana Baibakova
Vápník ve stravě seniorů
Ani vápník nelze vynechat. Jeho nedostatek kombinovaný s nízkými hladinami vitamínu D je téměř ideální podmínky pro vývoj osteoporózy. Vhodná strava včetně mléčných výrobků, zelené zeleniny a ryb kombinovaných s fyzickou aktivitou se doporučuje v prevenci. V případě pokročilejších nedostatků se také doporučuje suplementace.

Foto: Shutterstock/Carey Jaman
Situace se nezlepšuje léky na vysoké tlaky nebo žaludeční problémy, které často vedou k poklesu hladin draslíku v těle. Nedostatek tohoto prvku se projevuje například chronickou únavou, otoky nebo svalovými křečemi. Řešením jsou pravidelné dávky banánů, kiwi nebo rajčat a dostatečných režimů pití.
Znalost potřeb svého vlastního těla a správný přístup k stravě umožňuje po mnoho let udržovat jak fyzickou, tak duševní zdatnost.
.
.