Nejčastěji sáhneme po černých rybízích, ale také červená a bílá mají svou nutriční hodnotu. Rybíz jsou plný cenných látek a každá barva přináší něco zvláštního. Dnes se díváme blíže k redcurrantům. Co jsou zvláštní?

Foto: Shutterstock/Dmytro Vietrov
Červený rybíz – Jaké jsou ovoce?
Rybíz patří do rodiny Egrešovich. Mají malé, lesklé ovoce, které potěší nejen oko, ale také chuť. Jsou to nízká -kalorie, mají nízký glykemický index a díky jejich složení mají pozitivní vliv na zdraví. Všechny rybíz, bez ohledu na barvu, stojí za to do stravy jako zdroj vitamínů, minerálů a antioxidantů.
Redcurrants se běžně pěstují po celé Evropě, včetně Slovenska. Keře jsou nenáročné, odolné vůči nemoci a mrazu. Nejdůležitější z hlediska ekonomiky je však typ černého rybízu, který je také nejvíce výzkumem. To však neznamená, že červená a bílá nemají svou hodnotu.
Jaký vkus má červené rybíz?
Kromě vysokého obsahu vitamínů a minerálů jsou červené rybíz známé svou kyselou chutí. Ne každý se hodí, ale někteří měli takový čerstvý profil. Na druhé straně černé ryby kombinují sladkost, expresivitu a ideální kyselost.
Ačkoli nejvíce pozornosti vědců získala černé a červená nezaostává. Jsou Bohaté na přírodní cukry, organické kyseliny, polyfenoly, flavonoidy a antioxidanty, ale také na mikro- a makroelementy.
Najdeme v nich Vitamin c (i když méně než v černé barvě), Vitamíny skupiny B, provitamin A, vitamín Kstejně jako vápník, draslík, hořčík, fosfor, železo a zinok. Kromě toho jsou zdroj vláknajiž Kyselina chlorogenová.
Červený rybíz mít nízkou kalorickou hodnotu – 100 g obsahuje pouze asi 45 kcal.

Foto: Shutterstock/Roman Milavin
Účinky redcurrantů. Proč stojí za to je jíst?
Pravidelná konzumace červených rybílů má pozitivní vliv na zdraví. Flavonoidy obsažené v ovoci Snižte riziko rakoviny. Antioxidanty znovu Přispívají k prevenci kardiovaskulárních onemocnění nebo diabetu.
Přítomnost vitamínu C je také důležitá, která neutralizuje volné radikály, podporuje produkci kolagenu a zlepšuje absorpci železa. Díky tomuto rybímu Zlepšují také imunitu.
Redcurrants může být doplněk k potenciálu v prevenci diabetu a vysokého krevního tlaku. Přispívají ke snižování jak tlaku, tak cholesterolu, úřadujícího protizánětlivého, antibakteriálního a tónování – proto jsou také vhodné pro lidi s problematickou nebo mastnou pokožkou. Mají také diuretický účinek.
Jsou také vhodnou nízkou kalorií desetinou pro lidi s nadváhou nebo obezitou a v ideálním případě se hodí do redukční stravy.
Redcurrants lze jíst čerstvé nebo přidané pro jogurty, müsli, koláče nebo dezerty. Jsou použity Vytváření džemů, sirupů, kompotů a likérů. Také se dobře hodí na sladké zdrojové omáčky na maso, stejně jako pro ovocné nebo zeleninové saláty.

Foto: Shutterstock/vitální HIL
Související články:
Kyselá šťáva z okurky je přirozená probiotika. Pro některé lidi to však může být škodlivé
Nejlepší sýr na hubnutí a zdravé kosti. Přidává pocit sytosti po dlouhou dobu, i když má jen málo kalorií
Sledujte nás ve zprávách Google.