Máte rádi mladé brambory, ale často jsou vodnaté nebo rozpadající se? Nebojte se, jen jeden jednoduchý trik, který bude vždy křupavý, plný chuti a jako nejlepší restaurace. Nemusíte být šéfkuchařem! Seznamte se s jednoduchým způsobem, který je vždy perfektní.

Foto: Shutterstock/Martin Turzak
Mladí a vrtošiví
Mladé brambory jsou chutí léta, kterou nelze zaměnit s ničím jiným. Jemná kůže, máslo, které se roztaví na povrchu a charakteristická vůně čerstvých bylin … pohádka!
Ano, ale pouze pokud všechno jde podle plánu. Protože Mladé brambory mohou být rozmarné. Vše, co potřebujete, je chvíli v hrnci a máme vodnaté, rozkládající se koule, které již nejsou vhodné pro pyré. Proč se to děje a jak tomu zabránit?
Proč se mladé brambory rozpadají?
Všechno začíná skutečností, že mladé brambory obsahují více vody než jejich starší, zkušenější kolegové. Jejich pokožka je tenká a měkká maso. Stačí je vařit a místo pevných koulí máme bramborovou kaši.
Nejlepší je vložit brambory podobné velikosti do hrnce.
- Malý (velikosti ořechu) Vařte velmi rychle – Stačí na 10 minut při malém ohni.
- Střední (velikosti mandarinky) Potřebují asi 15 minut.
- Větší kousky mohou potřebovat 20 nebo dokonce 25 minut, Ale v tomto případě stojí za to sledovat každou minutu, abyste se vyhnuli chybějícímu ideálnímu okamžiku.
A co odrůdy mladých brambor? I zde by mělo být opatrné
- Salátové brambory (typ A) a univerzální (typ B) dobře tolerujte vaření – Jsou pevné a tak snadno se nerozpadnou.
- Horší je, že s mesickými odrůdami (typ C), Která rada se rozpadá, i když jsou uvnitř stále trochu syrová.
Pokud se chcete přesunout na vyšší úroveň, vařte mladé brambory v páře. Výsledkem je, že neabsorbují tolik vody a zůstávají pevné, křupavé a plné chuti.
- V koši na vaření potřebují jen 30-35 minut.
- Někdy stojí za to smíchat vařit rovnoměrně.
Kdy jsou brambory připravené?
Testovací vidlička je vaše zbraň.
- Pokud vidlička proniká s odporem světla, ale bez problémů je můžete vypustit.
- Pokud se brambory při dotyku rozpadnou, budete pozdě za pár minut.
- A pokud se vidlička vůbec nechce zlomit, nechte je na chvíli.
Po vypouštění je dobré je nechat na sítru na chvíli, aby se odpařily. Můžete je také vložit zpět do hrnce a jemně je zahřejte na několik minut a potřásněte hrncem tak, aby se přebytečná vlhkost rychle vypařila.
Sůl je základem, ale můžete jít ještě dále:
- Lžíce másla dává brambor ještě více chuti másla (a tuk zdůrazňuje aroma)
- Několik větviček kopru nebo petrželky neutralizuje zemskou chuť
- Hřebíček česneku dodává jemnou hloubku
- Bay list a nová koření přidávají mírně kořeněnou vůni
.
Související články:
Sledujte nás ve zprávách Google.