Jsou vejce na snídani dobrý nápad? Dietolog vyvrátí mýtus o jídle

by admin
Jsou vejce na snídani dobrý nápad? Dietolog vyvrátí mýtus o jídle

Ano, vejce jsou jedním z nejlepších snídaňových potravin – bohatých na bílkoviny, vitamíny a pocit nasycení a nemusíte je omezovat na několik kusů. Ale co cholesterol a mýty kolem nich?

Jsou vejce na snídani dobrý nápad? Dietolog vyvrátí mýtus o jídle
Snídaně s měkkými vařenými organickými vejci – kvalita, výživná a připravená zdravá.
Foto: Shutterstock/Aga7ta

Proč jsou vejce na snídani dobrá?

Dnešní vědecké studie jasně potvrzují: vejce jsou nutričně bohatá a vydatná, ale vaječné cholesterol nevadí většině lidí. Obsahují kvalitní proteiny, tuky, vitamíny A, D, B skupiny a minerály, jako je železo nebo zinek. Bonus jsou látky, jako je cholin, lutein a zeaxanthin podporující mozek a pohled.

Mayo Clinic uvádí, že zdraví lidé mohou jíst bezpečně Až 7 vajec týdněbez účinku cholesterolu v krvi.

Proč tatíci (a odborníci) mají rádi vejce?

Nutriční poradce Leticia Carrera z Vogue Scandinavia říká:

„Jíst vejce snižuje únavu a zlepšuje fyzickou a mentální produktivitu.“

Vogue Francie při testu snídaně dnes zdůrazňuje, že vejce dávají delší pocit nasycení, snižují chuť k sladkému a podporují mentální jasnost v průběhu ráno. Odborníci jako Boticaria garcía dodají, že jejich vysoká kvalita je Vysoký obsah bílkovin, zdravé tuky a antioxidantyA že vaječný cholesterol není důvodem k jejich omezení, pokud nejsou kombinovány s nezdravými ingrediencemi.

Podle odborníků závisí ideální dávka na chuti k jídlu – některé jsou dost, jiné jsou dokonce tři, až čtyři, pokud jsou jedinými zdroji proteinu. Vogue zmiňuje, že nutriční odborník Andreau spotřebovává při snídani Dvě až tři vejcemaximálně čtyři, pokud jsou jediným zdrojem proteinu. Samotná klinika Mayo doporučuje ideální Až 7 vajec týdně.

  • Bio a venkovská vejce mít lepší nutriční profil a čistší složení
  • Vyvarujte se slaných, mastných příloh, jako je slanina – což je také potvrzeno Mudrem. Minarik: Vařená nebo špičatá vejce jsou zdravější než smažené na tuku
  • Nejzdravější přizpůsobení: Jemně vařené, pockled nebo jemné pečeně bez másla – Zachovejte mokré vejce bez oxidace tuku.

Mýty a fakta o vejcích

  • Mýtus: Vysoký cholesterol Je to škodlivé – současná věda ukazuje, že vaječný cholesterol u většiny lidí významně neovlivňuje cholesterol krve.
  • Mýtus: Vejce způsobují srdeční rizika – Studie ukazují neutralitu nebo dokonce ochranu a zvyšují „dobrý“ cholesterol HDL.
  • Mýtus: Bez žloutku je lepší – V žloutku je zjištěna většina vitamínů, cholinu a antioxidantů potřebných pro zdraví očí a mozku.

Stručně řečeno, vejce jsou ideálním jídlem k snídani. Mají vynikající obsah nutričního obsahu, krmí celé ráno a podporuje mozek a svaly. Stačí je správně upravte (méně tuku), vyberte si zdroj kvality (organický, venkovský) a kombinujte s celozrnným chlebem nebo zeleninou. Nemusíme se starat o cholesterol – pokud se vyhýbáme jiným škodlivým potravinám.

Související články:

Byla vybrána jedovatá rostlina roku 2025 a Slovenští ji milují. Často jíme její semena

Špetka v kávě stačí k tomu, aby odvrátil hlad a zlepšil trávení. Pít ráno

You may also like

Leave a Comment