Bohatý zdroj draslíku a vlákniny. Jezte každý den a děkuji svému srdci.

by admin
Bohatý zdroj draslíku a vlákniny. Jezte každý den a děkuji svému srdci.

28.6.2025 ().

Na světě je známo po tisíce let, ale teprve nedávno začala získat popularitu na Slovensku. Je to skutečný zdroj vlákniny, vitamínů B a minerálů, jako je hořčík, fosfor, železo a mangan. Díky této směsi živin je velkým spojencem zdravého srdce a podporuje hubnutí.

Bohatý zdroj draslíku a vlákniny. Jezte každý den a děkuji svému srdci.
Vyznačuje se jemnou chutí ořechu a téměř neobsahuje tuk. Kromě toho se vaří velmi rychle. Významnou výhodou je jeho nízký glykemický index.
Foto: Shutterstock/SveTlana Monyakova

Jaký je jev bulgury?

Bulgur je vyroben z tvrdé pšenice – Jedna z nejcennějších odrůd pšenice, bohatá na minerály a živiny.

Obsahuje mimo jiné:

  • Draslík – Podporuje srdeční aktivitu, snižuje krevní tlak a zlepšuje krevní oběh.
  • Hořčík – Klíč pro fungování nervového systému zlepšuje absorpci vápníku a chrání před ucpáním. Je zajímavé, že 100 g bulgury obsahuje až 32 mg hořčíku, což je čtyřikrát více než kuskus.
  • Sodík – Podporuje nervové impulsy a snižuje svalové napětí.
  • Vlákno – 100 g bulgury obsahuje přibližně 12 g vlákniny, což podporuje pocit sytosti, reguluje metabolismus a zabraňuje zácpě.
  • Kyselina listová (vitamin B9) – Obzvláště důležitá pro těhotné ženy podporuje vývoj fetálního nervového systému.
  • Vitamíny skupiny B – Mimo jiné vitamin B6, který zlepšuje stav kůže a vlasů, podporuje nervový systém a pomáhá udržovat duševní rovnováhu.

Bulgur navíc obsahuje zink, fosfor, vápník, železo, antioxidanty a vitamíny A, E a K.

  • Díky vysokému obsahu bulgurového vlákna podporuje fungování trávicího traktu. Pomáhá regulovat trávicí procesy, zlepšuje peristaltiku střeva a zabraňuje zácpě.
  • Někteří odborníci navíc poukazují na to, že pravidelná konzumace vláken může snížit riziko vzniku rakoviny tlustého střeva.
  • Bulgur má nízký glykemický index (GI = 46), Co je vhodné pro lidi s diabetem. Ve 100 g vařené kaše je pouze 0,1 g jednoduchých cukrůcož zabraňuje ostrým výkyvům hladiny cukru v krvi.

.

Související články:

Měkká nebo tvrdá vařená vejce? Která volba je lepší pro hubnutí?

Objevili chléb ve věku 5000 let a obnovili recept. Před pekařstvím je tvořen radou

Sledujte nás ve zprávách Google.

You may also like

Leave a Comment