Zkažená plechovka už nikdy nebude problém. Zde je návod, jak ji bez velké námahy odšroubovat

by Martin Černý

Sezóna nakládaných okurek a džemů je v plném proudu. V prosinci rádi využijeme konzervované potraviny, které jsme připravili v létě a na začátku podzimu – šťávy, džemy, omáčky a mnoho dalšího. Speciální domácí potraviny se však někdy obtížně otevírají. Pomačkaná sklenice může být silným soupeřem, ale existuje několik triků, které otevření konzerv usnadní. Jak to udělat rychle a bez námahy? Představujeme ty nejlepší metody.

Při pečení nebo vaření může ucpaná sklenice způsobit spoustu frustrace. Existuje několik způsobů, jak sklenici otevřít, ale vyplatí se vědět, které z nich nepoškodí sklenici ani víčko.

Sklenice s přísavkou – metoda lžíce

Přísavná sklenice vzniká podtlakem, který se vytvoří při zavírání sklenice. V této situaci je vzduch uvnitř sklenice řidší než vzduch venku a víčko je pevně přitlačeno ke skleněnému okraji sklenice – je „nasáto“. Pokusy o otevření standardním způsobem jsou často neúspěšné. Proto stojí za to vyzkoušet metodu se lžičkou. Tento trik z TikToku vám umožní rychle si se sklenicí poradit.

Nejprve zvolte velkou kovovou lžíci, poté:

  • umístíme špičku příboru pod okraj víčka (v místě, kde se víčko opírá o sklenici),
  • zvedneme víčko, měli bychom slyšet charakteristický syčivý zvuk, který signalizuje vniknutí vzduchu.

Po těchto dvou krocích bychom měli být schopni víčko bez problémů odšroubovat.

Dalším způsobem je použít dřevěnou lžičku a jemně poklepat na víčko, tato metoda je účinná, ale příliš silné poklepání může zanechat ve víčku důlky – víčko pak již nebude možné použít.

Zkažená plechovka už nikdy nebude problém. Zde je návod, jak ji bez velké námahy odšroubovat

Rychlé způsoby otevření otevřené sklenice

Kromě použití lžíce existuje ještě několik dalších metod. Nejrychlejší je použití otvíráku na konzervy, který vám umožní otevřít sklenice bez problémů. Co když však žádný nemáte a lžíce nefungovaly? Na pomoc vám mohou přijít následující triky:

  1. Horká voda – tato metoda spočívá v ponoření víčka sklenice na několik sekund do horké vody. Tím se kovové víčko zahřeje a snáze se sejme.
  2. Údery do dna sklenice – ve vzpřímené poloze udeřte otevřenou dlaní do dna sklenice. Proveďte to několikrát, pomůže to uvolnit víčko, ale tato metoda není vždy účinná.
  3. Zlepšení úchopu – někdy lze přicucnutou sklenici otevřít rukou, pokud zlepšíte úchop. K tomu poslouží gumová rukavice nebo hadřík.

Invazi vnějšími metodami, ke kterým byste se měli uchýlit až v krajním případě, je vyražení víčka nebo jeho otevření nožem. Tyto metody však víčko zničí a někdy mohou sklenici i poškodit. Jsou také méně bezpečné pro nás samotné.

You may also like

Leave a Comment