Cibulový sirup je tradiční způsob léčby infekcí a posílení imunity v období nemocí. Je jednoduchý na přípravu, přírodní, levný a účinný, bohužel jen díky své výrazné chuti a vůni. Mnoha lidem se hnusí už jen pomyšlení na cibulový sirup. Stojí však za to se překonat, protože tento domácí patent od babičky může skutečně pomoci zahnat nemoci.
Nástup podzimu a zimy je obdobím, kdy často onemocníme nachlazením nebo chřipkou. Pokud jsou příznaky mírné, není třeba užívat léky. Vždy je však užitečné podpořit tělo domácími prostředky na imunitu. Jedním z nich je známý cibulový sirup.
Tato zelenina je známá svými blahodárnými účinky. Obsahuje mnoho minerálních látek a má antibakteriální účinek. Syrovou cibuli můžete jíst každý večer nebo si z ní připravit posilující sirup. Základní recept se skládá z pouhých dvou ingrediencí, ale pro zlepšení chuti a účinku jej lze doplnit různými přísadami.
Nejjednodušší recept na cibulový sirup zahrnuje nakrájení zeleniny na malé kousky a její zalití medem nebo cukrem. Směs se pak promíchá a na několik hodin odstaví, aby cibule mohla pustit šťávu. To je vše. V případě potřeby lze tekutinu přecedit, ale nic nebrání tomu, abyste ji konzumovali společně s kousky cibule. Takový sirup je účinný, ale jeho chuť často nechává hodně prostoru pro přání. Proto lidé začali vymýšlet způsoby, jak tento výrobek vylepšit.
Jednou z nejčastějších přísad do cibulového sirupu je citron. Je považován za ovoce posilující imunitu, obsahuje hodně vitaminu C a dobře se kombinuje s medem.
Pro zvýšení účinku cibulového sirupu se někteří lidé odhodlávají k odvážnému kroku a přidávají do něj česnek. To je vražedná směs nejen pro dýchací cesty, ale i pro choroboplodné zárodky. Pokud vám nevadí ostrá chuť, pak by bylo dobré tradiční recept obohatit o zázvor. Ten je v boji proti infekcím také nepostradatelný.
A pokud vám chuť cibule nevyhovuje, můžete ji zkusit přehlušit velkým množstvím koření. Stojí za to vědět, že anýz a hřebíček mají mírný expektorační účinek a hřebíček a skořice – výborně zahřívají.
Cibulový sirup by se měl skladovat v lednici a nejlépe se spotřebuje do týdne.
Jak užívat cibulový sirup?
Cibulový sirup je přírodní lék, ale jako všechno ostatní může i on přinést škodu. Při rozhodování o takové léčbě pamatujte na střídmost. Více neznamená lépe. Naše tělo potřebuje čas, aby se s infekcí vypořádalo, a lžička sirupu navíc nic neurychlí. Je také důležité si uvědomit, že tento tradiční recept nebude fungovat u každého.
Rozhodně by se neměl konzumovat, pokud jste alergičtí na některou ze složek. Chronicky nemocní lidé, stejně jako těhotné a kojící ženy by se před jeho použitím měli poradit s lékařem. Nedoporučuje se také podávat cibulový sirup dětem mladším 2 let.
Cibulový sirup je nejlepší pít s jídlem nebo během jídla 3-4 krát denně 1 lžičku. U dětí lze tuto dávku snížit na 2-3 lžičky.