Máte vysoký krevní tlak? Vyhněte se těmto potravinám na vánočním stole

by Martin Černý

Hypertenze je onemocnění, které může vést k vážným problémům nejen se srdcem, ale také s mozkem a ledvinami. Mezi hlavními příčinami jejího vzniku je na prvním místě zmiňována špatná strava, která může být také smrtelná, pokud se potýkáte s hypertenzí. Bohužel sváteční období přispívá k nárůstu na nebezpečné hodnoty. Co je tedy nejlepší nejíst u štědrovečerního stolu? Níže uvádíme šest zákeřných vánočních jídel a nápojů. Poradíme vám, jak je upravit, aby měly pozitivní vliv nejen na váš krevní tlak, ale i na další zdravotní ukazatele.

Co nejíst o Vánocích, pokud máte vysoký krevní tlak

Smažené ryby

Smažená ryba obalená v pšeničné mouce nechybí na vánočním stole v mnoha polských domácnostech. Bohužel použité ingredience, včetně oleje, i samotná tepelná úprava mají na organismus negativní vliv. Vysoký obsah sacharidů a nasycených tuků nejen zvyšuje krevní tlak, ale také zhoršuje nebo přispívá k zažívacím potížím. Pokud si rozhodně chcete na Štědrý den usmažit rybu, věnujte pozornost především výběru oleje, aby obsahoval co nejvíce omega-3 mastných kyselin. O dalších tipech odborníků na výživu pro smažení ryb na Štědrý den si můžete přečíst zde.

Solený sleď

Ačkoli je sleď sám o sobě zdravý a doporučuje se jíst ho co nejčastěji, v kombinaci se solí se stává pastí pro hypertoniky. Nadbytek soli ve stravě totiž přímo souvisí se zvýšením krevního tlaku a také s hromaděním krystalků v ledvinách.

Pacienti by se měli vyhýbat nejen soleným sleďům, ale také sleďům v tučných omáčkách, které mohou také obsahovat hodně soli. Pokud si rybu připravujete sami, je nejlepší ji naložit do zdravého oleje (například lněného). O tom, zda je sleď ve smetaně užitečný, si přečtěte zde.

Červený boršč z balíčku

Červený boršč je jedním z nejzdravějších štědrovečerních jídel, které se doporučuje i lidem s hypertenzí, pokud si polévku připravíte sami na základě zdravých surovin. V tomto ohledu je červený boršč z balíčku, který obsahuje hodně soli, tou nejhorší variantou. Jak již bylo zmíněno, nadbytek soli je spojován s vysokým krevním tlakem, demencí, ledvinovými kameny a dokonce i rakovinou.

Perník a tvarohový koláč

Jeden kousek oblíbeného koláče není na škodu, ale mlsat sladké pečivo po několik svátečních dní není dobrý nápad. Jednoduché cukry v perníku nebo makovém koláči zvyšují nejen krevní tlak, ale také hladinu cukru v krvi. Pokud si perníčky pečete sami, snažte se vyhnout polevě.

Káva

Lidé, kteří trpí hypertenzí, mohou pít kávu. Pokud si do ní však přidávají přísady v podobě cukru nebo sladké smetany a sáhnou po ochuceném nápoji ve společnosti pečiva, vystavují se riziku problémů. V takovém případě je nejlepší sledovat svůj krevní tlak a věnovat pozornost typickým příznakům jeho zvýšení: závratím, bušení srdce, zarudnutí šíje, svírání na hrudi nebo dušnosti.

Domácí likéry a svařené víno

Vypití panáka likéru nebo domácí tinktury může snížit váš krevní tlak. Nadměrné množství alkoholu může mít opačný účinek, ale až po několika hodinách nebo následující den. Na druhou stranu svařené víno může obsahovat jednoduché cukry, které budou také spojeny se zvýšením krevního tlaku. Užívání léků na hypertenzi v kombinaci s alkoholem navíc zvýší jejich účinky a způsobí závratě, náhlou slabost nebo ztrátu vědomí.

You may also like

Leave a Comment