Je to ovoce bohaté na vitamin C, který je nezbytný pro růst a obnovu tkání ve všech částech těla. Posiluje imunitu a zlepšuje zrak.
Dostatečné množství bílkovin je ve vyvážené stravě nezbytné, a pokud přichází zdravou cestou, tím lépe. Dospělým se doporučuje konzumovat 0,8 gramu bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti denně, které se nacházejí v mléčných výrobcích, červeném mase, rybách, mořských plodech a vejcích. Ze světa ovoce hojně konzumovaného ve Španělsku je velmi zajímavým zdrojem bílkovin například jablko, ale existují i další, jako je hroznové víno, kokos, avokádo, banány, jahody a další.
Existuje však jedno ovoce se zvláštním obsahem bílkovin: nanche. Toto ovoce je kulaté, malé a jeho barva se v závislosti na zralosti mění od žluté po oranžovou. Je sladké, i když mírně nakyslé, a když dozraje, jeho chuť se stává riskantnější, protože se na něm objevují kyselé skvrny. Obsahuje 3,6 % bílkovin oproti 1,1 % u banánů nebo skromným 0,2 % u melounů a jablek. Jako by to nestačilo, podle výzkumu FDA má také více vitaminu C než mandarinka nebo guava.
Podle Národní lékařské knihovny je vitamin C nezbytný pro růst a obnovu tkání ve všech částech těla. Tvoří se z něj kolagen, který pomáhá v boji proti vráskám, při stavbě kůže, šlach, vazů a cév, při hojení ran a tvorbě jizev.
Orange Gold: malé nízkokalorické ovoce, které zlepšuje vstřebávání tuků.
Přínosy a vlastnosti nancheh
Nanche má i další názvy, od changunga po nancite, a jeho vědecký název je Byrsonima crassifolia. Je o něco menší než oliva a má tvrdá, kulatá semena. Jsou velmi rozšířené v mexických státech Guerrero, Nayarit a Michoacán, kde se produkují tři čtvrtiny národní produkce aztécké olivy.
Toto ovoce je antioxidantem, spojencem proti předčasnému stárnutí a je velmi oblíbené v Mexiku, kde se běžně konzumuje ve formě džemů nebo smoothies. Je bohaté na vitaminy A a C, posiluje imunitní systém a zrak a obsahuje významné množství vápníku, železa a fosforu. Je bohatá na vlákninu, má nízký obsah kalorií a působí protizánětlivě.