Odborníci doporučují oplachovat ji vodou z vodovodu alespoň každý den, protože má v sobě zabudovaný chlor, který vždy pomůže, ale sám o sobě všechny bakterie nezlikviduje.
Jak a jak často byste měli umývat svou opakovaně použitelnou láhev na vodu, abyste odstranili všechny bakterie / Freepik
Opakovaně použitelné láhve na vodu se snadno plní, ale přemýšleli jste někdy o tom, kdy jste tu svou naposledy důkladně umyli?
Možná si myslíte, že pokaždé, když láhev opláchnete, ji vyčistíte. Částečně je to skutečně pravda. Odborníci doporučují oplachovat ji vodou z kohoutku alespoň každý den, protože obsahuje chlor, který se vždycky hodí.
Ale to je jen pomoc. Protože oplachování sice může vyčistit povrch, ale samo o sobě neodstraní všechny bakterie z vnitřku láhve, zejména pokud je láhev plastová nebo neprůhledná.
Proč je třeba opakovaně použitelné láhve pravidelně mýt?
Možná nejsou pouhým okem viditelné, ale mikroorganismy, jako jsou plísně a bakterie, se ve vodě množí.
A přestože je chlor ničí, malé dávky ve vodovodní vodě se během několika hodin vypaří, zejména pokud je láhev při pokojové teplotě.
Ačkoli tedy odpařený chlor zůstává uvnitř láhve, pokaždé, když ji otevřeme, abychom se napili, uniká ven…… Výsledkem je, že po nějaké době už ve vodě v láhvi žádný chlor nezůstane .
Jak se staráme o své hadry, flanelky a nádobí, aby nás nepříjemně nepřekvapily?
A od té chvíle se naše voda stává místem, kde se mohou množit bakterie, i když jejich množení je omezeno nedostatkem živin v pitné vodě.
Špatnou zprávou je, že voda obsahuje usazeniny, které se nepozorovaně usazují na stěnách opakovaně použitelné láhve. A právě v těchto usazeninách se mikroorganismy uhnízdí a vytvoří tenké vrstvy zvané biofilmy.
Pokud k tomu přidáme organické částice, které se nevyhnutelně dostanou do láhve při pití, pokud nepoužíváme sklenici, získáme koktejl živých mikroorganismů.
Jak účinně čistit a dezinfikovat opakovaně použitelnou láhev?
Podle odborníků na dezinfekci a čištění je použití myčky nádobí nejúčinnějším řešením pro efektivní dezinfekci opakovaně použitelných lahví, a to ze tří jednoduchých důvodů:
- Synergické působení mýdla.
- Vysoká teplota, které voda v myčce dosahuje.
- A doba, po kterou je nádoba těmto teplotám vystavena.
Kombinace těchto tří systémů zaručuje zničení většiny mikroorganismů.
Co dělat, když nemáte myčku nádobí?
Pokud nemáme k dispozici kvalitní myčku nádobí, což je častý případ víceúčelových lahví na vodu, které máme v kanceláři nebo ve škole, můžeme se uchýlit k několika možnostem:
- Bělení: přidejte pár kapek bělidla a naplňte láhev vodou. Po patnácti minutách důkladného opláchnutí bude opakovaně použitelná láhev zcela vydezinfikovaná.
- Moniak: je to silný odmašťovač, takže se hojně používá k čištění podlah a pracovních desek. Je to však také dobrý dezinfekční prostředek, který lze použít k ošetření vnitřku láhve, ale nezapomeňte ji hojně a důkladně vypláchnout, protože není pitná.
- Ocet? Všichni víme, že ocet je jedním z nejdoporučovanějších přírodních prostředků na internetu pro dezinfekci téměř čehokoli, ale ve skutečnosti tuto schopnost nemá.
Kyselina octová, která je jeho hlavní složkou, může do jisté míry pomoci rozložit nečistoty, ale není příliš účinná při ničení virů a bakterií, jak ukázalo několik vědeckých studií.
Ve skutečnosti existuje velká skupina bakterií, které jsou tzv: „odolné vůči kyselému alkoholu“. A Kochův bacil, který způsobuje například tuberkulózu, je jednou z nich.
Proto ani „slavný“ recept, kdy se do láhve nalije 50 % octa a 50 % vody , nechá se 20 minut působit a poté se důkladně vypláchne vodou z vodovodu, láhev nevydezinfikuje.
Jak často bych měl opakovaně použitelnou láhev na vodu mýt?
Podle odborníků byste měli láhev mýt a dezinfikovat denně, abyste předešli zdravotním rizikům. A důkladněji každý týden.
Dávejte pozor na šroubovací uzávěry
V rozích závitů se hromadí nejvíce usazenin, a proto se v nich množí bakterie.
Pokud nemáme myčku nádobí, musíme při každé dezinfekci otřít závity a vnitřek zátky kartáčkem.
Poté je třeba zátku ponořit do malé sklenice vody s bělidlem podle výše uvedených poměrů, aby byl proces dezinfekce dokončen.
Co s opakovaně použitelnými lahvemi z plastu?
Plast je porézní materiál, ve kterém se hromadí mnohem více mikroorganismů než ve skle.
Navíc se z některých plastů mohou při rozkladu uvolňovat mikročástice, které jsou zdraví škodlivé.
Patří mezi ně i nechvalně známý bisfenol (BPA), který se hojně používá a ovlivňuje zdraví mozku a prostaty u plodů, kojenců a dětí.
Další výzkumy navíc naznačují možnou souvislost mezi bisfenolem A a vysokým krevním tlakem, cukrovkou 2. typu a kardiovaskulárními chorobami.
Jinými slovy, stejnou plastovou láhev můžete naplnit několikrát za den, ale pro vaše zdraví je lepší se zdržet jejího opakovaného použití a po prvním použití ji vyhodit.
Vědci důrazně doporučují plastové láhve pro běžné použití znovu nepoužívat.