Čištění plynové varné desky není příjemný úkol. Mastné skvrny, připálené zbytky nebo zaschlé usazeniny se obtížně odstraňují bez silných čisticích prostředků a zdlouhavého drhnutí. To platí zejména v případě, že se nečistoty dostaly do rohů hořáků nebo na litinový rošt. Zajímá vás, jak vyčistit plynový sporák bez chemie a námahy? Ukazuje se, že na to existují chytré domácí metody.
Hořáky plynových varných desek – jak často by se měly čistit?
Při čištění plynové varné desky nevěnujeme hořákům vždy dostatečnou pozornost. To je závažná chyba, protože znečištění těchto prvků má dalekosáhlé následky. Především ucpání hořáků tukem a zbytky jídla vytváří nebezpečí požáru, a je tedy nebezpečné pro všechny členy rodiny. Dalším negativním důsledkem je zvýšená spotřeba plynu, která vede k vyšším účtům a zasahuje do rodinného rozpočtu.
Četnost čištění hořáků závisí především na tom, jak často plynový sporák používáte. Pokud vaříte každý den, měli byste je čistit alespoň jednou týdně. Pokud však plynový sporák používáte jen zřídka, můžete hořáky čistit jednou za měsíc. Zároveň nezapomeňte, že tyto prvky je třeba otřít pokaždé, když na nich něco hoří, protože neustále zahřátý oheň uvolňuje do ovzduší toxické sloučeniny. Před čištěním počkejte, až plynová varná deska vychladne.
Čištění hořáků bez chemikálií
Čištění hořáků není příliš obtížné, i když vyžaduje určitou vynalézavost, pokud chcete, aby vypadaly jako nové bez použití drsných chemikálií. Dvě domácí metody vám usnadní práci a zajistí, že jejich čištěním nebudete muset strávit mnoho času.
Plynový sporák může být dokonale čistý i bez použití chemických prostředků.
- Droždí a zubní pasta – vychladlé hořáky vyjměte ze sporáku, vložte je do hrnce a zalijte horkou vodou. Přidejte šťávu z 1 citronu, nechte 15 minut působit a vyjměte. Po této době přidejte k 8 g sušeného droždí 1 lžičku zubní pasty a 2-3 lžičky octa. Míchejte, dokud nezískáte pastu s konzistencí husté zakysané smetany. Pastu naneste na hořáky starým zubním kartáčkem. Poté opláchněte pod tekoucí vodou a otřete do sucha.
- Jedlá soda a citronová šťáva – hořáky vložte do pánve a posypte několika lžícemi jedlé sody. Přidejte ½ šálku citronové šťávy (můžete nahradit octem) a poté je zalijte vroucí vodou tak, aby byl povrch pokryt. Nechte působit 20 minut, poté hořáky umyjte jemným prostředkem na mytí nádobí, opláchněte a vytřete do sucha.
Mřížky plynových varných desek – jak je dobře vyčistit?
Pozornost vyžadují nejen hořáky, ale také mřížka plynové varné desky. Zajímá vás, jak ji správně vyčistit bez použití chemikálií? Není to vždy snadné, protože mřížky jsou nejvíce náchylné k mastným nečistotám a zbytkům spalování. Máme však možnost použít domácí metodu, jak se nečistot zbavit rychle a bez námahy.
Stačí, když si připravíme jednoduchou směs ze 3 ingrediencí. K 1 balíčku prášku do pečiva (15 g) přidáme 1 lžíci lihového octa nebo citronové šťávy a 1 lžíci prostředku na mytí nádobí. Když získáte hustou pastu, naneste ji na celý povrch znečištěného roštu. Jemně ji vetřete drsnou stranou houbičky a nechte působit asi 10 minut. Opláchněte pod tekoucí vodou a otřete do sucha.