Mnoho lidí snídá ovesnou kaši. Zde si přečtěte, které ingredience by se s ní měly ráno kombinovat.
Kakaové boby jsou skutečnou superpotravinou, která může významně přispět ke zdraví. Spolu s ovesnou kaší tvoří výživnou a zdravou snídani.
Tyto složky se nacházejí v kakaových bobech.
Kakao obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Podle odborníků na výživu z webu ainoha.com obsahuje 100 gramů kakaa přibližně 500 miligramů hořčíku, což je mezi rostlinnými zdroji hořčíku vynikající hodnota. Hořčík hraje důležitou roli při stavbě a funkci svalů a podporuje zdraví srdce.
Kakaové boby mají také vysoký obsah draslíku. Ten je důležitý pro přenos podnětů v nervových a svalových buňkách a pomáhá regulovat krevní tlak.
Vápník: tak důležitý je pro organismus
Fazole obsahují také vápník, a to přibližně 150 miligramů na 100 gramů, tedy podobné množství jako mléko. Vápník je důležitý například pro silné zuby a kosti.
Ve výčtu bychom mohli pokračovat. Například kakao obsahuje o sedm miligramů více cenného železa než hovězí maso nebo špenát. To pomáhá při tvorbě červených krvinek. Kakao také obsahuje více takzvaných flavonolů než borůvky nebo zelený čaj. Tyto flavonoly jsou účinné antioxidanty, které mohou regulovat hladinu cholesterolu, chránit před aterosklerózou a snižovat riziko mrtvice a rakoviny. Kakaové boby jsou tedy bohaté na živiny.
Kakaové boby a ovesné vločky: dobrá snídaně
Kombinací kakaa s ovesnou kaší získáte zdroj cenných bílkovin, zdravých sacharidů a vlákniny. Ne každé kakao je však stejné, a pokud chcete využít všech jeho zdraví prospěšných účinků, měli byste se rozhodnout pro syrové, nezpracované boby, které jsou k dostání buď celé, nebo již namleté v obchodech, jako jsou prodejny zdravé výživy nebo .
K dostání jsou také pražené a většinou mleté kakaové boby, jejichž výhodou je, že pražením se rozvíjí charakteristické sladké a čokoládové chuťové tóny. Bohužel v závislosti na stupni zpracování se ztrácí mnoho cenných složek.
Vaření kakaové kaše
Syrové mleté kakaové boby mají poněkud trpkou a hořkou chuť, která je však vyvážena sladkostí ovsa a kterou lze v případě potřeby osladit medem.
Chcete-li si připravit vydatnou snídani, smíchejte podle serveru „ainoha.com“ nejprve požadované množství ovesných vloček – stačí 200 gramů – se stejným množstvím vody, mandlového nebo ovesného mléka. Kravské mléko je méně vhodné, protože živočišný tuk může narušovat vstřebávání některých živin, například flavonolů.
Do 100 gramů kaše přidejte asi dvě polévkové lžíce syrových mletých kakaových bobů a směs nechte v lednici přes noc asi osm hodin. Kakaová kaše je připravena druhý den ráno a představuje zdravý a energizující start do nového dne.