Nepříjemné štípnutí? Proč skořice není jen skořice

by Martin Černý

Jaké by to bylo vánoční pečení bez skořice?

Piškoty, rýžový nákyp nebo krupicová kaše: skořice není jen oblíbené zimní koření.

Toto lahodné koření je oblíbené nejen v období adventu, ale je také nepostradatelnou součástí kuchyně. Téměř nikdo však neví, že existují různé druhy skořice. Vysvětlíme vám, jaký je rozdíl mezi kassiovou a cejlonskou skořicí a které odrůdě dát přednost.

Proč je skořice nejen chutná, ale také prospěšná pro vaše zdraví.

V sušenkách, kaši nebo punči: kořeněně sladká, mírně pálivá skořice dodává mnoha pokrmům a nápojům charakteristickou chuť. Toto koření také dodává kořeněnému čaji a kari vlastní chuť. Skořice je atraktivní nejen pro svou nádhernou vůni.

Skořice je obzvláště bohatá na antioxidanty. Ty neutralizují volné radikály vznikající v těle v důsledku UV záření, stresu nebo kouření. Některé studie také prokázaly pozitivní vliv skořice na hladinu cukru v krvi. To znamená, že se méně zvyšuje, když jíme jídlo ochucené skořicí. Díky tomu je toto koření zajímavé i pro diabetiky 2. typu. Pravidelně by však skořici měli konzumovat i ti, kteří chtějí zhubnout. Stálá hladina cukru v krvi nám totiž umožňuje cítit se déle sytí a celkově jíst méně.

Jak se skořice získává

Skořicové tyčinky jsou sušená kůra skořicovníků. Sbírají se po období dešťů, protože kůra je po nich obzvláště pružná. Po usušení na slunci se kůra stočí do typických tyčinek. Ty se rozemelou a získá se z nich příslušný skořicový prášek.

Zatímco cejlonská skořice roste hlavně na Srí Lance, Madagaskaru a Zanzibaru, kassiová skořice se pěstuje především v Číně, Indii a Thajsku. Cejlonské skořicové tyčinky se vyrábějí z vnitřní kůry cejlonského skořicovníku spojené v několika vrstvách a svou strukturou připomínají doutník. Čím tenčí je kůra, tím aromatičtější je její chuť.

Naproti tomu skořicové tyčinky Cassia se vyrábějí ze skořicovníku Cassia, jehož kůra se odděluje v silných vrstvách. Proto se svinují pouze v jedné vrstvě. Tyčinky jsou také hrubší a mají tmavší barvu než cejlonská skořice.

Cassia nebo cejlonská skořice: jak se liší jednotlivé odrůdy

Protože cejlonská skořice obsahuje ve svém oleji pouze asi 60 % skořicového aldehydu, je méně štiplavá a aromatičtější než skořice cassia. Mezi oběma odrůdami je ještě jeden rozdíl: skořice cassia obsahuje výrazně více aromatické látky kumarin. To vysvětluje, proč je chuť skořice cassia ostřejší a intenzivnější. Z tohoto důvodu je kassiová skořice obvykle mnohem levnější než skořice cejlonská.

Obsah kumarinu je totiž klíčovým kritériem kvality skořice. Podle Spolkového institutu pro hodnocení rizik (BfR) je ve vysokých dávkách zdraví nebezpečný. Předávkování může vést k závratím, bolestem hlavy a nevolnosti. Dlouhodobé užívání vysokých dávek kumarinu může také poškodit játra. BfR ve svém prohlášení doporučuje tolerovatelnou dávku 0,1 miligramu na kilogram tělesné hmotnosti denně.

Přestože při běžné konzumaci skořice nehrozí žádné zdravotní riziko, zejména děti by neměly konzumovat více než půl lžíce skořice denně. To odpovídá přibližně 0,5 gramu. Pokud chcete být na bezpečné straně, volte cejlonskou skořici. Stojí sice o něco více, ale chutná sladčeji.

You may also like

Leave a Comment