Pijete čaj z termosky? Budete překvapeni, jak to ovlivňuje vaše zdraví

by Martin Černý

Věděli jste, že čaj uložený v termosce může změnit své vlastnosti a ovlivnit vaše zdraví? Ale buďte klidní! Svůj oblíbený teplý nápoj si můžete vychutnat i nadále. Dáme vám však několik tipů, co dělat, aby to bylo bezpečné a příjemné.

Obsah: V termosce je uložen čaj, který je vhodný pro přípravu pokrmů:

  • Z čeho se termosky vyrábějí? Na materiálu záleží
  • Teplota nápoje a jeho výživová hodnota
  • Praktické tipy – bezpečné používání termosky

Z čeho jsou termosky vyrobeny? Na materiálu záleží

Termosky se obvykle vyrábějí ze tří hlavních materiálů: nerezové oceli, skla a plastu. Každý z nich má své výhody a nevýhody – určitě si vyberete správně, pokud budete při nákupu věnovat pozornost certifikátu kvality (plast není výjimkou – vybírejte termosku, která má na sobě označení BPA free). Více informací naleznete níže:

Nerezová ocel

Jedná se o nejčastěji volený materiál pro termosky díky jeho odolnosti, odolnosti vůči nápojům a vynikajícím tepelně izolačním vlastnostem. Pokud není poškozena, je zcela zdravotně nezávadná a neobsahuje příměsi těžkých kovů.

Sklo

Termosky se skleněnými vložkami jsou považovány za zdravotně nejbezpečnější, protože sklo nereaguje s nápoji. Jedinou nevýhodou je jejich křehkost, kvůli které jsou méně vhodné na cesty.

Plastové

Plastové termosky jsou sice lehčí a levnější, ale mohou uvolňovat škodlivé látky, zejména při vystavení vysokým teplotám. BPA a další bisfenoly jsou látky, kterým je třeba se vyhnout. Za tímto účelem vybírejte výrobky označené „BPA free“.

Teplota nápoje a jeho výživová hodnota

Čaj je bohatý na antioxidanty, minerály a vitaminy. Je však zajímavé, že při vystavení vysokým teplotám (když je čaj uchováván po mnoho hodin při teplotě vyšší než 60 °C) může dojít ke zničení některých živin, například vitaminu C. Na druhou stranu vysoké teploty pomáhají zachovat aktivitu polyfenolů, které mají silný antioxidační účinek.

A co chuť takového čaje? Stará termoska se špatným odvětráváním, mechanicky poškozená nebo jednoduše opotřebovaná může být nasycena pachy jiných nápojů. Čaj v ní uložený po určitou dobu může získat hořkou pachuť. To je způsobeno uvolňováním tříslovin, jejichž koncentrace se zvyšuje, když je čaj skladován při vysokých teplotách.

Praktické rady – bezpečné používání termosky

Chcete-li zachovat výživovou hodnotu čaje a zároveň se vyhnout možným nežádoucím účinkům, dbejte na to:

  • správnou teplotu čaje a dobu jeho skladování v termosce – neskladujte čaj při teplotě vyšší než 60 °C déle než 2-3 hodiny,
  • pravidelné vyprazdňování a čištění termosky – usazeniny a zbytky čaje mohou ovlivnit chuť a kvalitu následných nápojů. Termosku pravidelně čistěte, nejlépe pomocí ekologicky šetrných prostředků, jako je jedlá soda nebo kyselina citronová,
  • vybírejte certifikované termosky od firem, kterým důvěřujete.

Přišla zima, takže na procházky nebo výlety na sjezdovky si rádi bereme termosky s horkým čajem. Je to rozumné a je to nejlepší způsob, jak se zahřát a napít vody. Abyste však získali všechny očekávané výhody, musíte si vybrat dobrou termosku a správně ji používat.

You may also like

Leave a Comment