Mastný odsavač par? Tento levný trik bez chemikálií ji opět rozzáří!

by Martin Černý

Jak často budete čistit části odsavače par (zejména víko a hliníkový filtr), závisí hodně na tom, jak často vaříte a jaké jídlo rádi připravujete. Pokud vaříte každý den nebo dokonce několikrát týdně vaříte maso, spotřebič se zašpiní mnohem rychleji. Pokud tedy vaříte/smažíte často, doporučujeme odsavač par čistit alespoň jednou týdně. Pokud však kuchyňskou linku používáte jen příležitostně a zřídkakdy vaříte na horkém tuku, pak postačí čistit spotřebič jednou za měsíc.

Špinavý odsavač par nejenže vypadá nevzhledně, ale také nepříjemně zapáchá. Kromě toho tuk ucpává jednotlivé části, čímž snižuje účinnost spotřebiče a výrazně zkracuje jeho životnost. Pravidelné čištění odsavače par je velmi důležité pro kvalitu vzduchu, který dýcháte.

Čištění: Při čištění odsavače par je třeba dbát na to, aby byl odsavač par dostatečně čistý, a to i v případě, že se jedná o odsavač par:

  • Do hrnce nalijte 3 šálky teplé vody a 1 šálek lihového octa.
  • Přidejte 1 šálek jedlé sody a ½ šálku prostředku na mytí nádobí.
  • Celou směs důkladně promíchejte, aby byla homogenní.

Tento odmašťovač použijte k čištění odsavače par, ale nejprve spotřebič vypněte a otřete odsavač hadříkem namočeným v přípravku. Poté opatrně vyjměte hliníkový filtr a naneste na něj domácí směs pomocí měkké houbičky. Naplňte dřez horkou vodou a vložte do něj filtr.

Namáčejte jej, dokud se z něj nezačnou uvolňovat nečistoty, a poté jej jemně otřete houbičkou, abyste odstranili starou, lepkavou mastnotu. Vypláchněte jej a otřete do sucha. Nakonec filtr znovu nainstalujte.

You may also like

Leave a Comment