Tento trik nejenže pomáhá optimalizovat prostor ve skříni, ale také usnadňuje přístup k často používanému nádobí.
Úhlednost je zásadní, přestože jí mnoho lidí nepřikládá takový význam, jaký si zaslouží. Udržování pořádku v každodenním životě, ať už jde o domácnost nebo pracoviště, je však pro klid duše nezbytné.
V tomto smyslu je třeba věnovat pozornost kuchyni, jedné z nejdůležitějších místností v domě, pro kterou Marie Kondo, odbornice v této oblasti, dává klíč k tomu, aby se nádobí neukládalo na sebe a upřednostňovalo se vertikální japonské řešení, aby bylo ve skříňkách více místa.
Guru úklidu učí svět, že pořádek začíná odstraněním přebytečných věcí v našem životě, protože sama ujišťuje, že ukládání všeho vede k nepořádku. Ačkoli se mnoho jejích tipů zaměřuje na pořádek v oblečení, její metodu lze aplikovat i na kuchyň.
Mnoho lidí vidí, jak se v kuchyni hromadí talíře, sklenice, hrnky a šálky…… a dochází jim místo ve skříňkách, proto odbornice doporučuje využít horní část skříněk pro předměty, které se běžně nepoužívají, a talíře, sklenice a šálky umístit na dosah, aniž by se museli natahovat po stoličce a brát je.
Doporučuje také ukládat veškeré nádobí vertikálně, abyste ušetřili místo a měli přehled o všem, co máte, ale především Kondo radí vybírat si a nechávat si jen to, co skutečně používáte a co je funkční.
Tipy, jak si udělat pořádek v kuchyni
Pokud sníte o přehledné kuchyni, měli byste vědět, že všechny doplňky mají své místo a že by měly být uspořádány tak, aby vám optimalizací pořádku usnadnily každodenní život. K tomu slouží řada tipů a doporučení, které je třeba mít na paměti:
- Vyhoďte vše, co je rozbité nebo zastaralé: Než dáte kuchyni do pořádku, měli byste zkontrolovat všechny kuchyňské skříňky a zbavit se všeho rozbitého, zastaralého nebo toho, co jste nepoužívali déle než rok a půl. Nebojte se nepoužívané hrnky a další nádobí rozdat nebo recyklovat, abyste uvolnili místo pro předměty, které používáte denně.
- Reorganizujte prostor pro odpadky: Druhým krokem k tomu, abyste si udělali pořádek v kuchyni, je reorganizace prostoru, kde jsou umístěny koše, protože je to jedno z míst, které se nejvíce špiní, a proto je třeba věnovat jeho údržbě velkou pozornost. Musíte hledat strategicky umístěné a volné místo, aby se dalo snadno a pohodlně vyčistit.
- Uvolněte troubu od nádobí: Velmi častou chybou je využívání trouby jako úložného prostoru tím, že do ní umístíte množství plechů na pečení, pánví apod. I když to spotřebiči neškodí (ale ani neprospívá), neměli byste to dělat z důvodu pořádku a je lepší tyto předměty uložit do skříňky vedle varné desky nebo do samotné trouby.
- Uspořádání hrnců a pánví: Abyste vnesli pořádek do hrnců a pánví, které se používají velmi často, měli byste je umístit do skříňky vedle varné desky, abyste optimalizovali a zvýšili funkčnost kuchyně. Ponechejte si pouze to kuchyňské náčiní, které často používáte, a uvědomte si, že minimalistická kuchyň s větším pořádkem a prostorem má také výhodu praktičnosti.
- Používejte rozdělovače v zásuvce na příbory: pokud ještě nemáte rozdělovač příborů, pořiďte si ho, protože vám umožní ukládat příbory ve velmi funkčním a vizuálním pořádku. Můžete se také rozhodnout pro vertikální organizaci, která vám pomůže uspořádat dřevěné lžíce, lžičky, šejkry, mixéry…, což je zajímavý způsob, jak ušetřit místo.
- Nádobí a sklenice umístěte na horní police: K ukládání nádobí, sklenic a křišťálového skla se v kuchyni doporučují horní police, ale umístěte je tak, aby byly po ruce pro každodenní použití. Doporučuje se, aby talíře byly na spodní polici, sklenice na prostřední polici a tácy nebo velké nádoby na poslední horní polici.
- Celý prostor pro snídani: v kuchyních se stále častěji setkáváme se skříňkou určenou výhradně pro potraviny a nádobí používané při snídani, aby se pro ně vytvořil prostor pro krabice s cereáliemi, krabice s čajem, šálky, odšťavňovače atd.
- Použití nádob ve spíži: skvělým spojencem pro udržení čistoty, pořádku a vizuální estetiky v kuchyňské spíži může být použití skleněných nádob, sklenic a plechovek ze skla nebo kvalitního průhledného plastu. Tímto způsobem můžete udržovat ve spíži pořádek a mít všechny produkty na očích.