Tyto potraviny mohou snížit obsah tuku v játrech

by Martin Černý

Ztukovatění jater je rozšířené onemocnění. Pokud se neléčí, může vést k vážným následkům. Studie našla nový terapeutický přístup.

Játra jsou nesmírně důležitým orgánem. Přeměňují živiny z potravy, ukládají je a podle potřeby je předávají buňkám. Právě tato schopnost se však při dnešním nadbytku tuků, cukru a kalorií může rychle stát problémem.

Důvod: pokud játra ukládají příliš mnoho energie ve formě tuku, může to vést k tzv. nealkoholickému ztukovatění jater (NAFLD). Nadměrné množství tuku se ukládá v tkáních a způsobuje, že játra přestávají správně fungovat. Nealkoholickým ztukovatěním jater trpí přibližně 30 % světové populace.

Jak nealkoholické ztukovatění jater vzniká?

Nealkoholické ztukovatění jater se obvykle vyvíjí postupně jako důsledek nezdravého životního stylu v průběhu mnoha let. Kromě stravy s vysokým obsahem tuků a cukru hraje roli nedostatek pohybu, užívání některých léků a nadměrné množství alkoholu.

Pokud je však hlavní příčinou ztukovatění jater nadměrná konzumace alkoholu, lékaři jej nazývají alkoholické ztukovatění jater. Zvýšený výskyt ztučnělých jater mohou způsobit také některé metabolické poruchy a další onemocnění.

Pokud tuková dystrofie jater zůstane neodhalena, může vést k vážným následkům. Zpočátku může dojít k zánětu a částečnému odumření jaterní tkáně. V pozdějších stadiích hrozí riziko vzniku cirhózy a/nebo rakoviny jater.

Věda podezřívá střevní flóru jako ovlivňující faktor

Problémem je, že v současné době neexistuje žádná účinná léčba nealkoholického ztukovatění jater. Současné odhady naznačují, že nejlepším lékem je zdravější strava s menším množstvím cukru a tuku a celkové snížení množství tělesného tuku.

Již několik let však existuje podezření, že kromě stravy s vysokým obsahem cukru a tuku se na vzniku ztukovatění jater podílí také narušení střevního mikrobiomu. Nerovnováha střevní flóry může být způsobena také nezdravou stravou – například nedostatkem vlákniny.

Výzkumníci z Číny, Německa a Finska provedli rozsáhlou randomizovanou studii, aby poprvé zjistili, zda konzumace rezistentního škrobu, speciální vlákniny, může u lidí odstranit tuk z jater. Studie byla publikována v časopise Cell Metabolism.

Rezistentní škrob účinně snižuje množství tuku v játrech

Výsledek: každodenní konzumace rezistentního škrobu po dobu čtyř měsíců snížila množství tukových zásob (konkrétně triglyceridů) v játrech pacientů s nealkoholickým ztukovatěním jater téměř o polovinu: z 25 % na 13 %. U kontrolní skupiny se obsah tuku snížil pouze z 24 na 21 procent. Zlepšily se také hodnoty jaterních enzymů ALT a AST.

Informace: Průběh studie

V Šanghaji se studie zúčastnilo 200 pacientů s NAFLD, jejichž průměrný věk byl 39,1 roku. Před zahájením studie byl u subjektů změřen obsah tuku v játrech pomocí magnetické rezonance. Průměrná hodnota tohoto parametru byla 24,12 %.

Poté byly subjekty náhodně rozděleny do dvou skupin: Jedna skupina dostávala denně prášek z rezistentního kukuřičného škrobu a druhá polovina dostávala kaloricky upravený prášek z nerezistentního kukuřičného škrobu. Obě skupiny konzumovaly 20 g tohoto škrobu smíchaného s 300 ml vody dvakrát denně před jídlem. Studie trvala čtyři měsíce.

Výzkumníci to přičítali změně střevní flóry. Aby tuto domněnku potvrdili, provedli řadu studií na zvířatech. Rezistentní škrob může také snížit množství jaterního tuku u myší. Přitom došlo ke změně střevní flóry. Došlo například ke snížení počtu Bacteroides stercoris, což je druh bakterií, které ve střevě produkují určité látky, jež mohou následně ovlivnit metabolismus tuků v játrech. Naopak obsah tuku v játrech myší se zvýšil, když je vědci krmili živou bakterií Bacteroides stercoris.

Tyto potraviny obsahují rezistentní škrob

Tyto potraviny mohou snížit obsah tuku v játrech

Brambory: po uvaření a opětovném zchlazení se obsah rezistentního škrobu zvyšuje.

Rezistentní škrob je souhrnné označení pro všechny sacharidy, které nelze rozložit lidskými trávicími enzymy. Do střeva se tak dostávají nestrávené ve formě vlákniny a slouží jako potrava pro prospěšné střevní bakterie.

Rezistentní škrob vzniká ochlazením vařených škrobnatých potravin, jako jsou např.

  • brambory
  • rýže
  • některé druhy kukuřice
  • těstoviny
  • luštěniny
  • zelené banány
  • Snížení tělesného tuku: Vyhlaste válku břišnímu tuku pomocí těchto potravin.
  • Typické potíže: Ztučnělá játra – pozor na tyto příznaky
  • Devět varovných příznaků: Jak poznat, že s vašimi játry není něco v pořádku?

Vzhledem k pozitivnímu vlivu na výkonnost jater a celkovému prospěšnému vlivu vlákniny na zdraví doporučují autoři studie jíst ke každému jídlu porci zdravých sacharidů velikosti pěsti.

You may also like

Leave a Comment