Co se stane, když zmrazíte chléb?

by Martin Černý

Křupavá kůrka a čerstvá chuť chleba je malou každodenní pochoutkou. Víte však, jak chléb a rohlíky skladovat, aby si co nejdéle zachovaly své vlastnosti? Nebo jste přemýšleli, zda můžete pečivo zmrazit? Zde je několik základních tipů, které vám pomohou vychutnat si oblíbený chléb po delší dobu.

Často používané plastové sáčky a obaly se mohou zdát jako pohodlné řešení, ale k dlouhodobé čerstvosti pečiva nepřispívají. Vlhkost, která se v plastu hromadí, způsobuje měknutí pečiva a urychluje vznik plísní. Dobrým nápadem není ani skladování chleba v lednici – nízká teplota podporuje ztrátu vlhkosti, což způsobuje rychlejší ztvrdnutí chleba a ztrátu jeho chuti.

Jak skladovat chléb?

Pokud chcete, aby chléb zůstal co nejdéle čerstvý, používejte přírodní způsoby skladování. Stojany na chléb, plátěné nebo bavlněné pytlíky nebo dokonce přikrytí chleba čistou utěrkou mohou pomoci udržet cirkulaci vzduchu a čerstvost pečiva.

Jak zmrazit chléb?

Mrazit pečivo lze, ale nepřehánějte to s časem. Chléb lze v mrazničce uchovávat pouze po určitou dobu – ne déle než 3 měsíce.

Nejlepší způsob rozmrazování chleba je nechat ho při pokojové teplotě. Pak stačí jen pár minut v troubě, abyste si užili čerstvost a křupavost jako v pekárně.

You may also like

Leave a Comment