Levný domácí prostředek vám pomůže znovu vyčistit troubu

by Martin Černý

Čištění trouby je po delší době celá fuška. Obzvláště obtížné je odstranit připálené zbytky jídla a mastné skvrny. Levný domácí prostředek však může pomoci a zbavit se i odolných skvrn.

K čištění trouby nemusíte vždy používat agresivní čisticí prostředky. Domácí spotřebiče lze snadno vyčistit jednoduchými čisticími prostředky pro domácnost.

Zvláště účinná je jedlá soda, která dokáže odstranit i odolné skvrny.

Čištění trouby pomocí jedlé sody – jak to funguje

  1. Nejprve vyjměte z trouby všechny plechy a rošty. To usnadní nanášení prášku na čištěná místa.
  2. Poté smíchejte jedno balení prášku do pečiva (přibližně 16-17 g) se čtyřmi lžícemi vody. Dbejte na to, aby konzistence zůstala krémová a nebyla příliš řídká – tehdy bude aplikace nejúčinnější.
  3. Poté pastu naneste na znečištěná místa a nechte ji působit přibližně 60 minut. Pokud je vaše trouba velmi znečištěná, doporučuje se nechat domácí prostředek působit několik hodin.
  4. Nakonec odstraňte prášek do pečiva ze znečištěných míst vlhkou houbou.

Jak se vyhnout znečištění trouby

  • Při pečení nebo vaření v troubě vždy používejte pečicí papír a dostatečně velkou a vysokou nádobu. Zabráníte tak tomu, aby se zbytky jídla dostaly na stěny nebo odkapávaly na podlahu trouby.
  • Zbytky jídla a mastné skvrny vždy otřete ihned po použití trouby. Zabráníte tak dalšímu ulpívání zbytků a jejich pozdějšímu obtížnému odstraňování.
  • Pokud se vám nepodaří odstranit silně připálené skvrny ani pomocí prášku do pečiva, doporučuje se někdy použít speciální čisticí prostředky na trouby. Ty jsou však často škodlivé pro životní prostředí, a proto by se měly používat jen příležitostně.

You may also like

Leave a Comment