Mohu jíst avokádo s černými skvrnami?

by Martin Černý

Avokádo je ovoce, které je v České republice stále oblíbenější. Nákup správného avokáda vyžaduje určitou zručnost. Musíte vědět, kdy je zralé, ale ne přezrálé. Velmi důležité je také jeho skladování, aby se zabránilo procesu hnití. Můžete avokádo jíst, pokud si při krájení všimnete černých nitek a skvrn, zkontrolujte to!

Avokádo – odkud pochází a jak chutná?

Avokádo je rostlina, která se odedávna pěstuje v Mexiku. Pěstuje se také ve Spojených státech, Peru, Dominikánské republice, Keni, Kolumbii a Brazílii.

Jedná se o ovoce, které roste na stromě. Avokádo má oválný tvar se zelenou nebo hnědou slupkou. Jeho chuť a vůně jsou specifické, nepříliš intenzivní. Je cítit pouze lehká oříšková příchuť. Skládá se z dužiny, která obklopuje velké semeno. Zralé avokádo je mastné a tučné a často se používá jako náhrada másla nebo jako přísada do těstovin.

Jaké jsou vlastnosti avokáda?

Avokádo je mimořádně zdravou a vysoce výživnou součástí stravy. Jeho konzumace má na organismus velmi příznivý vliv. Především se skládá z nenasycených mastných kyselin (se správným poměrem omega-3 a omega-6 mastných kyselin), které jsou velmi důležitou součástí vyvážené stravy. Obsahuje kyselinu olejovou, která má vliv na snižování hladiny cholesterolu v krvi. Proto je ideálním produktem pro zařazení do jídelníčku po infarktu. Kromě toho je cennou živinou pro péči o kardiovaskulární systém, tedy pro prevenci aterosklerózy srdce, ischemické choroby srdeční, vysokého krevního tlaku atd.

Protinádorový účinek je dán obsahem vitaminů, jako jsou A, C, E a vitaminy skupiny B. K tomuto souboru je třeba připočíst také přítomnost železa, vápníku, fosforu, hořčíku, draslíku, zinku a sodíku a také antioxidantů.

Mohu jíst avokádo s černými skvrnami?

Kromě toho se konzumace avokáda doporučuje zejména v jídelníčku žen s těhotenskou cukrovkou. Díky obsahu kyseliny listové má pozitivní vliv na vyvíjející se dítě. Obecně se toto ovoce doporučuje lidem s inzulinovou rezistencí a cukrovkou, protože avokádo má vliv na snížení hladiny glukózy a inzulinu v krvi, a to i díky vláknině, kterou obsahuje.

Avokádo má na sobě skvrny – dá se jíst? Je mi líto ho vyhodit

Avokádo není nejlevnější ovoce. Mnozí z nás ho odmítají kupovat kvůli jeho vysoké ceně. Pokud jste si již avokádo koupili, je prostě škoda ho vyhodit. Bohužel, pokud jste si avokádo koupili a po rozříznutí zjistíte, že má na sobě černé skvrny a nitky, budete ho muset vyhodit, protože není vhodné k jídlu.

Tyto skvrny a nitě jsou známkou toho, že se avokádo začíná kazit. Znamená to, že se v něm tvoří plíseň. Konzumace plísně je velmi nezdravá. Mykotoxiny vznikající v plesnivých produktech vedou při pravidelné konzumaci ve velkém množství k řadě onemocnění, včetně dokonce rakoviny. Ani odříznutí plesnivých částí avokáda není prospěšné. Pokud se plíseň v plodu již objevila, znamená to, že pronikla hluboko dovnitř.

Kromě rakoviny způsobuje plíseň také alergie, ledvinové, jaterní, trávicí a dýchací potíže. Může dokonce způsobit Parkinsonovu chorobu.

Mohu jíst avokádo s černými skvrnami?

Vyplatí se to všechno? Místo přemýšlení o tom, zda byste měli zkažené avokádo jíst, se ho prostě zbavte. Je to mnohem lepší než ho jíst.

Je lepší neriskovat

Je to tak, je mnohem lepší zkažené avokádo prostě vyhodit, protože jeho konzumace může vést k řadě velmi vážných zdravotních problémů.

Avokádo je velmi zdravé, ale pouze v případě, že není plesnivé. Pokud se objeví první známky plísně a hniloby, neváhejte. Takové ovoce můžete jedině vyhodit. Přestože se vyplatí dodržovat zásady zero waste, konzumace plesnivých produktů způsobí mnoho škody – rozhodně se to nevyplatí.

You may also like

Leave a Comment