Nutnost rozmrazovat maso je pravděpodobně jedinou nevýhodou procesu zmrazování. Ania Zysk naštěstí zná způsob, jak to udělat snadno a rychle. Stojí za to ho napodobit.
Jak zmrazit a rozmrazit maso
Maso je vděčným kulinářským produktem, pokud jde o jeho zmrazování. V syrovém stavu ho lze v mrazáku skladovat celé měsíce. Jediným úskalím je zachování správné struktury, aby byl pokrm z rozmrazeného masa stejně dobrý, jako kdyby pocházel z masa čerstvého.
Obvyklým pravidlem je zmrazit maso co nejrychleji a rozmrazovat ho co nejpomaleji. Oba tyto procesy mají stejný účel: nejprve rozbít vodu na co nejmenší částečky ledu a nedovolit, aby se před zmrazením spojila do velkých hrudek. Úspěšné provedení těchto kroků představuje dvě třetiny účinku.
Rozmrazování masa
Zbývá jen správně rozmrazit. Málokdy si můžeme dovolit udělat to tak, že maso jednoduše vložíme do lednice. V tomto případě bude proces trvat nejméně několik hodin. Někteří jej urychlují namáčením ve vodě, což však kazí strukturu masa. Také vaření v mikrovlnné troubě často nepřináší uspokojivé výsledky.
Anya Zysk, autorka kulinářského profilu na Instagramu, ukázala svůj způsob, jak rychle rozmrazit maso, aniž by se zkazila jeho struktura. Ukázala, jak maso uvést do pokojové teploty pomocí dvou pánví. Jde o jednoduchou, ale vzácnou fyziku: dna pánví, zejména těch moderních, jsou speciálně navržena tak, aby lépe rozváděla teplo.
Jak rychle rozmrazit maso
Krok 1: Položte maso na dno obráceného hrnce nebo pánve.
Krok 2: Přikryjte druhou pánví a odstavte na dvacet minut, aby se maso rozmrazilo.
Nezapomeňte také zmrazovat maso v malých dávkách. Takto se rozmrazí rychleji.