Kupování nových čisticích prostředků do domácnosti nikdy neomrzí. Některé potraviny se skvěle hodí jako čisticí prostředky. Vyplatí se je pořídit zejména tam, kde připravujeme jídlo.
Čistící prostředky pro domácnost
Úklid kuchyně může být velkou výzvou, zejména při některých, řekněme, stylech vaření. Jsou kuchaři a šéfkuchaři, kteří po své práci nechávají v kuchyni vše nablýskané. Jsou však i tací, kteří po sobě zanechávají hotový armagedon.
Postižena jsou zejména místa, jako je sporák. Každé místo v oblasti hořáku se po nějaké době promění v hořící nános. Přitom čištění povrchů, které přicházejí do styku s potravinami, čisticími prostředky z obchodu představuje zdravotní riziko.
Čištění kuchyně octem
Jednoduchou tekutinu s octem na čištění kuchyňských povrchů se vyplatí mít vždy po ruce. Připraví se smícháním půl šálku lihového octa s šálkem vody. Taková tekutina nalitá do lahve s rozprašovačem odstraňuje mastné skvrny, ničí bakterie a rozpouští připáleniny.
Rozhodně však není tak účinná jako čisticí prostředky zakoupené v obchodě, pokud jde o vážnější skvrny. Sporák, který je každý den otírán, se bude bezchybně lesknout. Co však dělat s odolnými skvrnami?
Prostředek na mytí nádobí a ocet
Ocet je velmi účinný při rozpouštění mastných a připálených skvrn. Stačí ho jen nechat působit. K tomu přidejte do směsi trochu prostředku na mytí nádobí.
Prostředek na mytí nádobí je povrchově aktivní látka v kombinaci se speciálním zahušťovadlem. Ten zvyšuje hustotu tekutiny, díky čemuž lépe přilne k povrchu. To pomůže rozpustit mastnotu, ale především prodlouží dobu kontaktu tekutiny se skvrnou.
Proto do octového roztoku přidejte určité množství kapaliny. Nalijte jej na skvrnu a nechte několik minut působit. Poté povrch otřete bez drhnutí, aby nedošlo k jeho poškrábání.