Zdravá a vyvážená strava by měla tělu poskytnout všechny živiny, které potřebuje. Teoreticky je to možné, i když obtížné. A v praxi je to bohužel poměrně vzácné. Populární odborník na výživu upozorňuje na prvek, který většině z nás chybí. Problém je v tom, že signály nedostatku vápníku nejsou hned patrné, takže vůbec nemusíme vědět, že si nezajišťujeme dostatek živin.
„Podle epidemiologické studie se vápník ukázal jako minerál, který představuje největší problém ve stravě Poláků; až 80 % populace si neuvědomuje potřebu tohoto prvku na průměrné úrovni,“ píše odborník.
Zajímavé je, že tyto nedostatky nezávisí na pohlaví, místě bydliště nebo ekonomickém postavení. Téměř všichni dostáváme příliš málo vápníku. Nejhůře jsou na tom starší lidé. „Studie ukázala, že průměrný denní příjem vápníku činí 502 mg u mužů a 525 mg u žen. Nedostatečný příjem se týká 95 procent mužů a 95,4 procenta žen,“ obává se odborník.
O něco lepší je situace u těhotných žen, které v dalších trimestrech konzumují stále více vápníku. To však nic nemění na tom, že téměř polovina z nich stále nenaplňuje svou potřebu tohoto prvku.
Vápník však není důležitý pouze pro silné a zdravé kosti a zuby. Při správné konzumaci může také předcházet nemocem, jako je obezita, cukrovka 2. typu a některé druhy rakoviny.
Vápník se nachází především v mléce a mléčných výrobcích, ale také v rybách (zejména pokud jsou konzumovány s kostmi), ořeších a semínkách (zejména sezamových).
80 procent Čechů má nedostatek tohoto prvku. Nejde o vitamin D nebo železo
30