Je káva prospěšná pro srdce? Ranní káva je zdravější než ostatní kávy

by Martin Černý

Pití ranní kávy hned po probuzení chrání vaše srdce. A výhody jsou větší než u kávy vypité během dne.

Studie Tulane University v New Orleans (USA), publikovaná v časopise European Heart Journal, ukazuje, že ranní šálek kávy ve větší míře snižuje riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění a riziko celkové úmrtnosti.

Studie provedená na 40 000 osobách

‚Dosavadní studie ukazují, že pití kávy nezvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění,‘ zdůrazňuje Lu Qi, hlavní autor článku, ‚a zdá se, že snižuje riziko některých chronických onemocnění, například cukrovky 2. typu. Vzhledem k účinkům kofeinu na náš organismus jsme chtěli zjistit, zda má denní doba, kdy se káva pije, vliv na zdraví srdce.“ Studie zkoumala údaje od 40 725 dospělých Američanů, kteří se v letech 1999-2018 účastnili průzkumu National Health and Nutrition Examination Survey. Všichni byli požádáni, aby uvedli potraviny a nápoje konzumované v určitých dnech, přičemž množství a čas. Do studie byla zahrnuta také podskupina 1 463 osob (ze studie Women’s and Men’s Lifestyle Check), které vyplňovaly podrobný deník jídla a pití po dobu jednoho týdne.

Snížené riziko úmrtí

36 % účastníků pilo kávu ráno (před polednem), 16 % pilo kávu během celého dne (ráno, odpoledne a večer) a 48 % ji nepilo. Výzkumníci tyto informace propojili se záznamy o úmrtích a příčinách úmrtí za období přibližně deseti let, během nichž došlo k 4295 úmrtím ze všech příčin, z toho 1268 na kardiovaskulární onemocnění a 934 na rakovinu. Po úpravě množství kávy s kofeinem a bez kofeinu, délky spánku a dalších potenciálně matoucích faktorů se ukázalo, že „ranní“, nikoliv odpolední rutina byla významně spojena s nižším rizikem úmrtí ze všech příčin (-16 %) a specifických kardiovaskulárních onemocnění (-31 %) ve srovnání s žádnou konzumací kávy. Velké množství kávy (tři a více šálků) bylo také významně spojeno s nižším rizikem úmrtí ze všech příčin, ale pouze u „ranních“, nikoli „odpoledních“ účastníků.

Cirkadiánní rytmy a hladiny hormonů

‚Naše výsledky ukazují, že nezáleží jen na tom, zda a kolik kávy pijete,‘ říká Qi, ‚ale i na tom, v jakou denní dobu ji pijete.‘ Tato studie nám neříká, proč pití kávy ráno snižuje riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění. Jedním z možných vysvětlení je, že pití kávy odpoledne nebo večer může změnit cirkadiánní rytmus a hladinu hormonů, jako je melatonin. To následně vede ke změnám rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění, jako je zánět a krevní tlak. K potvrzení našich zjištění u jiných populací a k ověření možného dopadu změny denní doby pití kávy jsou zapotřebí další studie.“ Podle autorů jsou přínosy kávy způsobeny působením látek, které obsahuje. Některé cytokiny a zánětlivé markery v krvi mají vnitřní cirkadiánní vzorce, podle kterých jsou jejich hladiny nejvyšší v ranních hodinách a poté postupně klesají. Proto mohou být protizánětlivé účinky konzumace kávy soustředěné do poledne prospěšnější než účinky rozložené mezi dopoledne, odpoledne a večer.

Zvýšená aktivita sympatiku

Thomas Lusher z londýnské nemocnice Royal Brompton and Harefield Hospital v úvodníku doprovázejícím práci Lu Qi a jeho kolegů píše: „K výraznému zvýšení sympatické aktivity obvykle dochází v ranních hodinách, přičemž tento efekt během dne ustupuje a během spánku dosahuje svého minima. Je tedy možné, že pití kávy odpoledne nebo večer narušuje cirkadiánní rytmus sympatické aktivity“. Mnoho lidí, kteří pijí kávu během dne, skutečně trpí poruchami spánku. V této souvislosti je zajímavé, že káva zřejmě potlačuje melatonin, důležitý mediátor spánku v mozku. Celkově musíme uznat dosavadní pádné důkazy o tom, že konzumace kávy, zejména v ranních hodinách, je pravděpodobně zdraví prospěšná.“

You may also like

Leave a Comment