Kolagen je v poslední době jednou z nejoblíbenějších surovin. Není divu, protože plní mnoho důležitých funkcí, mimo jiné je hlavní strukturální bílkovinou pokožky, která přímo ovlivňuje proces stárnutí. Proto se stalo módou užívat přípravky s kolagenem. Cena za ně však není malá. Klinický odborník na výživu Dr. Bartek Kulczynski doporučuje levnou verzi kolagenového nápoje, který může nahradit prášky a tablety.
- Kolagen je strukturální bílkovina kůže. Dokáže zpomalit proces stárnutí.
- Užívání kolagenu může pomoci obnovit vlákna, snížit ztuhlost kloubů a ovlivnit růst vlasů.
- Želatina je levnější alternativou kolagenových přípravků
- Klinický odborník na výživu Dr. Bartek Kulczynski nabízí recept na domácí kolagen ze želatiny.
Kolagen je strukturální bílkovina, která se nachází ve všech buňkách a tkáních. Nachází se také v kůži ve formě vláken, která jí dodávají pružnost. Dr. Bartek Kluczynski přiznal, že do 50 let věku ztrácíme až ¼ kolagenu obsaženého v kůži. Na druhou stranu strava bohatá na kolagen (4-10 mg kolagenu denně) pomáhá vlákna obnovit.
Kolagen se nachází také v kloubní chrupavce, která zabraňuje nárazům a zajišťuje pohyblivost při pohybu. Podle vědeckých publikací pomáhá užívání kolagenu snižovat ztuhlost kloubů u pacientů s osteoartrózou. Je přítomen také v pojivové tkáni obklopující svaly a šlachy, jejichž pevnost začíná s věkem postupně slábnout. Užívání kolagenu může pomoci i v této situaci.
Neměli bychom zapomínat, že díky své přítomnosti ve stěnách cév může chránit před ztuhlostí tepen a tvorbou aterosklerotických plátů. Kromě toho může kolagen snižovat střevní propustnost a ovlivňovat růst vlasů.
Může želatina nahradit kolagenové přípravky?
Želatina je živočišná bílkovina, která vzniká fragmentárním rozkladem kolagenu z částí (kůže, kostí, pojivové tkáně) krav, drůbeže, prasat nebo ryb. Želatina obsahuje kolagenní aminokyseliny, včetně prolinu, hydroxyprolinu a glycinu. Podle odborníka na klinickou výživu „10 g želatiny obsahuje přibližně stejné množství kolagenních aminokyselin jako 10 g kolagenního přípravku“. Úroveň jejich vstřebávání je však odlišná. V případě želatiny je to 42 %, zatímco v případě preparátů je to více než 63 %. Tento rozdíl se vysvětluje tím, že v hydrolyzátech jsou molekuly kolagenu mnohem menší (až desetkrát menší), což urychluje jejich vstřebávání.
Pokud máme specifické zdravotní problémy, je lepší volit kolagenové přípravky. Neznamená to však, že bychom se měli vzdát želatiny. Podle doktora Bartka Kulczynského se doporučuje jíst každý den velké množství želatiny (1-2 polévkové lžíce), což nám umožní dodat kolagenu aminokyseliny.
Kromě želatiny a kolagenových přípravků bude dobrým zdrojem kolagenu ve stravě nezbytný vývar připravený na bázi kostí, křídel a kuřecích nožiček.
Recept na cenově výhodný kolagenový nápoj
Podle receptu doktora Bartka Kulczynského budeme k přípravě kolagenového nápoje v domácích podmínkách potřebovat tři ingredience:
- 1-2 polévkové lžíce želatiny,
- 1,5 šálku pomerančové šťávy,
- ¼ šálku studené vody.
Želatinu vložíme na pět minut do studené vody. Během této doby nabobtná. Když želatina absorbuje vodu, zahřívejte ji v hrnci, dokud se nerozpustí. Rozpuštěnou želatinu vlijte do pomerančové šťávy a důkladně promíchejte. Připravený nápoj by se měl vypít co nejdříve, aby neměl čas zhoustnout. Klinický odborník na výživu doporučuje pít pomerančový kolagenový nápoj pravidelně, a to buď denně, nebo jednou za několik dní.
Zajímavé je, že pomerančovou šťávu lze nahradit jinou šťávou, která má vysoký obsah vitaminu C (šťáva z černého rybízu, grapefruitová šťáva, jahodová šťáva, šťáva z guavy, šťáva z kysaného zelí).
Vitamin C je vedle mědi, zinku, křemíku a železa jednou z nejdůležitějších živin, které aktivují enzymy umožňující tvorbu kolagenu z jednotlivých aminokyselin. Během trávení se kolagen, který se dostává do těla, rozkládá na malé molekuly. Proto musí být začleněn do již existujících.