Ovoce je skutečný poklad pro naše zdraví. Pokud však jejich čištění nevěnujeme náležitou péči, mohou tělu napáchat více škody než užitku. Určitá skupina ovoce je více kontaminovaná než jiná a může obsahovat velké množství pesticidů a dalších chemikálií. Proto se vyplatí vědět, jak je efektivně čistit. Poradíme vám, jak na to.
Ovoce často obsahuje na slupce velké množství pesticidů, konzervačních látek a dalších chemikálií. Abyste se jich zbavili, nestačí ovoce opláchnout pod tekoucí vodou. Lepším řešením je připravit si jednoduché domácí řešení.
Které ovoce obsahuje nejvíce škodlivin?
Mnoho organizací provádí studie, které ukazují, které ovoce je nejvíce kontaminováno. Americká pracovní skupina pro životní prostředí (EWG), která vydává zprávy o reziduích pesticidů v potravinách, sdílí svá zjištění každý rok.
Ovoce s vysokým obsahem pesticidů obvykle zahrnuje plody s tenkou slupkou nebo plody, které jsou náchylné k napadení škůdci, a proto vyžadují silnou chemickou ochranu. Na základě zpráv publikovaných v průběhu let můžeme mezi nejvíce kontaminované ovoce zařadit například:
- jablka,
- jahody,
- hrušky,
- hrozny,
- borůvky,
- maliny,
- citrusové,
- broskve.
Čištění ovoce – co potřebujete vědět?
Když už víte, které ovoce patří mezi nejvíce kontaminované, je užitečné vědět, jak je čistit, abyste nepoškodili své zdraví. Je velmi důležité zbavit je pesticidů, konzervačních látek a dalších chemikálií, než je sníme. Obvykle je jednoduše omyjeme pod tekoucí vodouale v případě zmíněných druhů ovoce to nemusí stačit.
Zvláště pokud mluvíme o ovoci s nerovnou slupkou, jako jsou jahody, jablka nebo hrozny. V tom případě je nejlepší sáhnout po jedlé sodě a vytvořit si z ní roztok, který ovoce levně a efektivně vyčistí. Je to dobrá metoda, protože jedlá soda účinně odstraňuje i pesticidy, které se obtížně smývají. Navíc je netoxický a zcela bezpečný pro naše zdraví a lze jej použít na většinu ovoce se silnou a hladkou slupkou.
Samotná příprava roztoku jedlé sody je jednoduchá a nezabere mnoho času a zajistí, že naše pokrmy na bázi ovoce budou pro naše zdraví bezpečné.
Postup:
Stačí, když do misky nalijeme 1 litr vlažné vody. Přidejte do něj 1-2 lžičky jedlé sody a důkladně promíchejte, aby se produkt dobře rozpustil. Poté ovoce vložíme na cca 15 minut do roztoku. Po uplynutí této doby je jemně promněte rukama a opláchněte pod tekoucí vodou.
Nezapomeňte však, že tato metoda funguje pouze na nečistoty na povrchu. Neodstraňuje látky pronikající dovnitř plodu, které se tam objevily při poškození tenké slupky. Proto je vhodné v obchodě hledat ekologické produkty s omezeným použitím chemie.
Související články:
.