Na žlučník myslíme, až když začne selhávat nebo se objeví příznaky velmi silné bolesti. Pokud je naše strava nekvalitní a jíme nepravidelně, dá o sobě tato část těla rychle vědět. Chcete podpořit funkci žlučníku? Musíte jen změnit své návyky, abyste podpořili jeho intenzivní práci. Jak vypadá žlučníková dieta? Co byste měli zařadit do svého jídelníčku? Pojďme to zjistit.
Je to malé, ale velmi důležité. Tady je žlučník
Žlučník je malá část trávicí soustavy, která se nachází v blízkosti jater a úzce spolupracuje s tímto orgánem. Je zodpovědný za trávení tuků a správné udržování žluči v těle. Přestože je žlučník malý, může být náchylný k mnoha nemocem: žlučové kameny nebo bolestivé záněty způsobené špatnými stravovacími návyky. Špatně fungující část těla obvykle nevykazuje žádné příznaky, ale když se problém stane vážným, projeví se silnou bolestí.
Kdo je ohrožen žlučníkovými problémy? Především ti lidé, kteří jedí nepravidelně a konzumovat potraviny bohaté na trans-tuky. Patří sem vysoký příjem vysoce zpracovaných produktů, nedostatek vlákniny ve stravě, ale také konzumace velkého množství jednoduchých cukrů. Problémy se žlučovými kameny mohou nastat i tehdy, když se během dne vyhýbáme jídluale kompenzujeme to jedním kalorickým jídlem večer.
Jíte tyto produkty? Žlučník ukazuje červenou kartu
Než však budeme vědět, jak žlučníková dieta vypadá, musíme provést určité změnykteré prospívají našemu zdraví.
Pro začátek byste měli vyloučit některé produkty:
Chcete-li toho dosáhnout, je třeba se vyhýbat červenému masu, tučným jídlům způsobujícím plynatost, vysokoprocentním mléčným výrobkům a alkoholickým nápojůmkteré zatěžují játra. Strava vhodná pro žlučník musí být lehce stravitelná, proto byste se měli nějakou dobu vyhýbat některé syrové zelenině a ovoci.
Jaké jsou zásady žlučníkové diety? Nejprve si musíte naplánovat jídlo na celý den: tři hlavní jídla a dvě menší. Porce by navíc neměly být velké, ale rozložené do celého dne, aby nedošlo k přetížení jater a žlučníku.
Je potřeba se spřátelit s lehce stravitelnými produkty a naučit se tajům například vaření v páře nebo pečení bez tuku. I když jsou žlučníkové potíže důsledkem nedostatku vlákniny ve stravě, není vhodné jí nyní zavádět nadměrné množství, protože v koncentrované formě může škodit játrům, žaludku a střevům.
Když už víme, jak obecně vypadá žlučníková dieta, je na čase zjistit, jaké potraviny jsou na ní povolené. Měli byste začít s lehce stravitelnými pšeničnými produkty:
- bílý chléb
- kuskus
- bílé těstoviny
- rýže
- bílá mouka
- kukuřičné lupínky nebo rýžové oplatky.
Pokud masomůžeš jíst vařené, dušené nebo pečené: drůbež, telecí nebo libové hovězí maso.
Během žlučníkové diety můžete jíst ryby, ale nemůžete je smažit. Kromě toho se přidávají tekutiny: nejlépe voda ve velkém množství, ale také čaje a bylinné nálevy.
Co takhle zelenina a ovoce při dodržování žlučníkové diety?
V případě ovoce můžeme si dopřát např pečená jablka, ale předem oloupaná, můžeme jíst i rozmačkané banány a jiné zavařeniny, případně jiné produkty bez pecek.
.
Související články:
V Japonsku je známý již dlouhou dobu. Černý česnek může chránit srdce a ledviny
Zdravá snídaně pro srdce. Zahrňte pět produktů
sledujte nás ve Zprávách Google.