Proces stárnutí je přirozeným stádiem života, ale stále více výzkumu naznačuje, že určité návyky mohou ovlivnit rychlost, jakou k tomu dochází. Jedním z nich je pravidelné pití čaje. Může nápoj opravdu pomoci zpomalit stárnutí? Pojďme zjistit, co říká Science.

Foto: Studio Shutterstock/Vidi
Účinky čaje na biologické stárnutí
Čaj je bohatým zdrojem antioxidantů, které pomáhají chránit tělo před poškozením buňky způsobené volnými radikály. Studie provedená na University of Sichuan v Číně zjistila, že lidé, kteří pijí denně tři šálky čaje, mohou očekávat účinky stárnutí.
Studie kombinovala údaje od téměř 14 000 lidí z Číny a Velké Británie. Její účastníci podrobně popsali své návyky při pití čaje, včetně preferovaného typu nápoje (zelená, černá, žlutá nebo oolong) a průměrného počtu šálků, které pijí denně.
Založené na stárnoucích markerech, jako je krevní tlak a hladina cholesterolu, Vědci zjistili, že pravidelná spotřeba čaje může ovlivnit zpomalení biologického stárnutí. Bylo zjištěno, že sloučeniny odpovědné za tyto výsledky jsou hlavně polyfenoly. Tyto bioaktivní látky podporují střevní mikroflóru, která má pozitivní vliv na imunitu, metabolismus a kognitivní funkce, které zhoršují věk. Jejich antioxidační účinek snižuje účinky stárnutí.
Typ přínosů čaje a zdraví
Je zajímavé, že studie neprokázaly významný rozdíl mezi účinky různých typů čaje na tělo, i když každý má své vlastní jedinečné vlastnosti.
- Zelený čaj – bohaté na katechiny, které snižují hladinu „špatného“ cholesterolu LDL a zlepšují arteriální funkci.
- Černý čaj – Obsahuje flavonoidy, které podporují zdraví srdce a snižují riziko mrtvice.
- Bílý čaj – Díky nízké úrovni zpracování si zachovává nejvíce antioxidantů.
- Oolong – Kombinuje vlastnosti černého a zeleného čaje, aktivuje enzymy, které snižují hladinu triglyceridů
Tyto druhy jsou získány z Camellia sinensis nebo čínské čajové rostliny a liší se způsobem zpracování. Každý z nich dává tělu velké množství antioxidantů, které neutralizují volné radikály – hlavní příčinu poškození buněk a zrychleného stárnutí. Pravidelné pití čaje může podpořit tělo v boji proti příznakům stárnutí, jako jsou vrásky, ztráta elasticity kůže a zhoršení paměti.

Foto: Shutterstock/New Africa
Bez ohledu na typ čaje může jeho pravidelná spotřeba mít pozitivní vliv na zlepšení mentálního výkonu. Tento účinek je způsoben přítomností kofeinu, který podporuje koncentraci a ostražitost. Důležité je, že vzhledem k obsahu L-teaninu neexistují žádné typické vedlejší účinky stimulace, jako je neklid nebo ruční třes. Kromě toho látka obsažená v čaji posiluje mozkovou aktivitu, která prospívá kognitivním procesům.
Čaj také prospívá ústnímu zdraví. Fluorid a taniny, které obsahuje, pomáhá snižovat tvorbu zubního plaku a snižovat riziko zubního kazu. Mnoho lidí také oceňuje relaxační účinky čaje, díky čemuž je denní šálek čaje okamžikem relaxace a celkově zlepšuje dobře.
.
Související články:
Sledujte nás ve zprávách Google.