Vejce měkká nebo tvrdá? Nejedná se jen o zvyk a osobní preference, ale také zdraví. Málokdo ví, že jedna metoda přípravy má více zdravotních výhod než druhá.

Foto: Shutterstock/Schankz
Pro mnoho lidí jsou základem kuchyně. Mohou se jíst na snídani, oběd a večeři a jsou součástí mnoha jídel a koláčů. Ale která vejce jsou zdravější: vařené tvrdě nebo měkké? Ukazuje se, že ne každý ví, že způsob jejich přípravy má obrovský dopad na naše zdraví.
Vejce tvrdá nebo měkká? Zde zjistíte, které jsou zdravější
Vejce nejsou jen zdrojem bílkovin. Jsou také bohaté na vitamíny A, D, E a B12. Obsahují také draslík, vápník, železo, sodík, hořčík, kyselinu pantothenovou a lutein. Hodně se však říká, že vejce zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Musíte se vzdát úplně? Světová zdravotnická organizace považuje jedno až dva vejce denně bezpečné.
Čím déle jsou vařeny, tím nestavitelnější, což vede k problému tažené žaludku. V časopise Journal of Agricultural Food Chemistry byla zveřejněna studie, která to prokázala Při vaření vejců sotva se ztratí některé z jejich antioxidačních vlastností, což chrání tělo před rakovinou a zpomaluje proces stárnutí. Většina živin je zachována v přípravě na tiše, takže jsou určitě lepší volbou.

Foto: Pixabay/Ivabalk
Vařená nebo smažená vejce? Je lepší je dát do vody než do pánve
Pečení vejce je nepochybně zdravější než smažení, protože množství nasycených tuků v potravinách je nižší. Podle Journal of Nutrition je to nejlepší způsob, jak konzumovat, protože biotin, který obsahuje, je pro lidské tělo absorbovatelný na 91 %. Pro srovnání, biotin ze surového vejce je absorbován na 51 %.
.
Sledujte nás ve zprávách Google.