Letní dezerty jsou něco, co pravděpodobně čekáme rok. Čokoládové koláče jsou chutné, koláče a tvarohové, ale koláče s ovocem, elastické jako houba a sladká jako lenost v pondělí, jsou skutečnými vládci tohoto světa. Stále je však děláme s jahodami, malinami a švestkami. Je čas na změnu světla – dort s rybízem a punč tak máslem, že vám to nadechne.

Foto: Shutterstock/rom_olik
Tento dort je skutečné letní komfortní jídlo. Bude vás obklopit svým vkusem jako měkká přikrývka nebo paže milované babičky, která z nás udělala palačinky a buchty s tvarohem. Je nadýchaná, pružná a díky vanilkovému přízvuku má také úžasnou chuť másla. Kromě toho je intenzivní kyselá chuť rybízu dokonale vyvážená sladkými ingrediencemi, takže je obtížné zastavit u jednoho kusu.
Recept na dort s rybízem a úderem
V dortu můžete použít červené i černé ryby nebo smíchat oba druhy. Nic vám nebrání používat jiné bobule.
Složky na těsto:
- 250 g pšeničné mouky
- 200 g měkkého másla
- 150 g práškového cukru
- 1,5 lžičky prášku na pečení
- 4 vejce
- 400 g červených nebo černých rybílů
Ingredience k posypání:
- 100 g pšeničné mouky
- 80 g Cukru
- 50 g Masla
- 2 lžičky vanilkového cukru nebo čerstvé vanilky
- špetka soli
Příprava:
Začínáme přípravou svahu.
- Nakrájejte studené máslo na kousky a umístěte do misky. Přidejte mouku, cukry i sůl.
- Míchejte, dokud nevzniká hrudky nebo rozložte ingredience prsty.
- Posypte misku do chladničky, dokud nepřipravíme těsto.
Nyní připravte dort.
- Opláchněte ovoce pod tekoucí vodou a nechte ho kapat. Odstraňte stonky.
- Smíchejte změkčené máslo s práškovým cukrem do světlé nadýchané hmoty. Poté postupně přidejte vejce, míchejte po každém přidání, dokud se nepřipojí ingredience.
- V samostatné misce smíchejte mouku s práškem. Přidejte ji do směsi másla-vejce, ale nepřestávejte míchat ingredience.
- Když je vše důkladně kombinované a nejsou viditelné žádné hrudky, můžeme těsto nalít do pekařské pánve (s průměrem 26 cm) lemovanou pečicím papírem.
- Položte rybíz na povrch a hojně posypte ovocem drobností.
- Pečte koláče s rybízem po dobu přibližně 60 minut při 180 stupních. Nejlepší chutě, když je stále mírně teplé.
.
Související články:
Rychlé těsto na víkend. Chutná jako Babkinův dort z dětství
.