Průměrný Čech zkonzumuje až 40 kg cukru ročně, což může vést k vážným zdravotním problémům, jako je cukrovka a obezita, uvádí Hlavní hygienická stanice.
Nadbytek cukru ve stravě může vést k řadě zdravotních problémů. Podle Všeobecné hygienické inspekce průměrný Čech zkonzumuje až 40 kg ročně. To je obrovské množství, uvážíme-li, že nadbytek cukru je spojen s řadou onemocnění, jako je cukrovka, obezita, kardiovaskulární onemocnění a endokrinní poruchy.
Podle zprávy Národního zdravotního fondu Cukr, obezita – zdraví dětí. „Cukr, obezita – důsledky“ je konzumace slazených nápojů jedním z hlavních faktorů, které přispívají k rostoucímu výskytu cukrovky a obezity v České republice. Odborníci předpokládají, že do roku 2025 vzroste počet lidí s cukrovkou téměř o milion a pacientů s hypertenzí o téměř 350 tisíc.
Obezita a rakovina
Obezita není jen problémem vzhledu, ale především zdravotním problémem. – Většina nádorových onemocnění souvisí s naší stravou a obezitou. A to nemluvím jen o těch druzích rakoviny, které se týkají trávicího traktu, tedy jazyka, čelisti, jícnu, žaludku, slinivky, dvanácterníku, jater, tlustého střeva a konečníku. Ukazuje se, že obezita zvyšuje také riziko vzniku rakoviny prsu, vaječníků, melanomu nebo prostaty – z 80 procent se podílí na vzniku těchto druhů rakoviny, upozornila odbornice na výživu Jana Beneschová.