Po uvaření vody na šálek čaje často zůstane určité množství, které se vylije. V návodu k mnoha rychlovarným konvicím se přece uvádí, že se voda nesmí znovu ohřívat. Je však skutečně nebezpečné vařit vodu podruhé?
Rychlovarné konvice představují rychlý a pohodlný způsob vaření vody. Věděli jste však, že při ohřevu v konvici dochází k odstraňování rozpuštěných plynů, jako je oxid uhličitý a kyslík? Kromě toho se snižuje obsah chemických prvků, jako je vápník a hořčík, které se usazují ve formě vápna na dně konvice.
Nemusíme se však obávat, že by tento proces byl pro lidský organismus při pití vody škodlivý. I když se obsah chemických prvků v ní mírně mění, celkově zůstává voda pitná.
Proč bychom tedy měli před převařováním vody varovat?
Pozor na riziko alergií: je lepší vyměnit starou vodu za čerstvou.
Pokud chcete být na straně bezpečí, vždy převařujte čerstvou vodu.
Pokud necháte vodu v konvici dlouho, mohou se v ní rozpustit a nahromadit toxické zbytky materiálu.
Například v konvici z nerezové oceli se mohou hromadit stopy niklu, což může u lidí s nesnášenlivostí vést k alergickým reakcím. Z tohoto důvodu výrobci spotřebičů varují před opětovným převařováním.
Opětovné ohřívání vody tedy není nebezpečné. Pokud však trpíte alergií, ujistěte se, že používáte čerstvou vodu.